Категорије
Актуелно

Mitropolit Amfilohije optužio vlast: Vrh režima se poistovijetio sa državom, napadom na Crkvu i narod brane golu vlast i ono što su stekli, a dobro znaju kako su ga stekli!

Mitropolit Amfilohije poručio je danas da hapšenjem sveštenika režim u Crnoj Gori pokušava da zastraši narod i Crkvu. On je kazao da vlast ne brani Crnu Goru od SPC već da ovim zločinima prema svom narodu, oni ustvari brane svoju vlast, ali i ono što su stekli, “a oni dobro znaju šta su i kako stekli”.

Kazao je da je Crkva zapanjena hapšenjem sveštenika i da je to klasičan politički akt koji nema veze sa pravom i pravdom.

”Hoćemo da zaštitimo narod i onu pravu istinsku Crnu Goru. Crkva nije policija i mi nećemo protiv svog naroda. Branimo obraz Crne Gore od jedne grupe ljudi na vlasti koji su sebe poistovjetili sa Crnom Gorom. Sve što se protiv njih kaže, oni kažu kako je to protiv države. Ja sebe nijesam positivjetio sa Crkvom niti na to imam pravo, a oni sebi daju za pravo da se poistovjećuju sa državom. Ako ćemo pošteno, jesu li demokratski zbacili prethodnu vlast? Znamo da nijesu i znamo kako su došli na vlast”, kazao je on.

Saborna okupljanja će se, dodaje, nastaviti dok god ne povuku onaj sporni dio zakona o slobodi vjeroispovijesti.

”Ja sam potpisao već, ja ću da potpišem za litiju u Podgorici, jer meni je neprijatno da moji sveštenici budu suđeni i osuđeni, a ja sam glavni akter”, istakao je Amfilohije.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da su akcije policije – zastrašivanje naroda.

“Ne tražimo da se povuče cijeli zakon, ali tražimo da ponište one sporne odredbe”, rekao je on novinarima ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Ponovio je da je on taj koji treba da odgovara jer svi sveštenici slušaju njega.

“Dok oni god insistiraju na bezakonju, na bezakonom zakonu, narod će se sabirati. Ako imaju razuma i pameti, povući će zakon koliko sjutra. Jer litije nijesu političke, nego crkvene”, rekao je on.

Hapšenje sveštenika je zločinački odnos prema narodu i Crnoj Gori.

“Vrijeme će to da pokaže, ukoliko nastave svoju politiku – ne da brane Crnu Goru i Crnogorstvo, već svoju vlast i ono što su stekli. A oni znaju kako su to stekli”, dodaje on.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.