Категорије
СНП

Odlaganje usvajanja zakona o PIO još jedan dokaz neodgovornosti vlasti

Najava ponovnog odlaganja usvajanja penzionog zakona još jedna je demonstracija neodgovornosti i neozbiljnosti aktuelne vlasti. Socijalistička narodna partija Crne Gore podsjeća da je usvajanje novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju programom rada Vlade bilo predviđeno za kraj juna ove godine.

Izjava ministra finansija da ovaj zakon ima veliki fiskalni uticaj i da bi povećao budžetske rashode ponovo je stavila na dnevni red pitanje za koje se smatralo da je riješeno i da će se konačno stvoriti uslovi za povoljniji odlazak u penziju naših građana.

Pomenuti zakon predviđa da se ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne računa četvrtina najgorih godina staža po primanjima, kao i da se minimalna penzija poveća sa 128 na 145 eura, kao i da granica za odlazak u starosnu penziju za žene bude 64, a za muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade.

Tekst predloga zakona usaglašen je krajem 2018. godine, a od tada dvanaest hiljada korisnika minimalne penzije čeka njegovo usvajanje, kao i dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju. Ne treba zanemariti činjenicu da u cijelom ovom periodu oni gube 20 eura mjesečno, što nije zanemarljiv iznos kada znamo u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi dobar dio naših penzionera.

Poznato je i da veliki broj radnika odlaže odlazak u penziju nadajući se boljim uslovima za obračun koeficijenata. Međutim, sudeći prema trenutnom stavu vladajuće većine, oni će nastaviti da čekaju neka bolja vremena za odlazak u penziju jer vlast očigledno nema namjeru da ispuni obećanja koja godinama daje građanima.

Socijalistička narodna partija je svojevremeno uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija našim sugrađanima, a naknadno još dvije. Ističemo da je poslednji trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi ovim pitanjem, da prestane da vara naše najstarije sugrađane i da učini sve što je potrebno kako bi im se obezbijedilo ono na šta imaju pravo. Naši penzioneri ne traže ništa više od onoga za šta su pošteno radili cijelog života, a jednostavnom uporednom analizom sa državama regiona vidjeće se da su sve naše komšije radile na poboljšanju položaja penzionera više nego što smo to mi činili, tako da i u ovom segmentu priča o liderstvu u regionu pada u vodu.

Ne dozvolimo da naši penzioneri pod stare dane gledaju kako će kupiti hleb i ljekove, već učinimo ono na što smo obavezni kao svako ozbiljno društvo – omogućimo im koliko-toliko sigurnu i dostajanstvenu starost. To je najmanje što možemo da uradimo za njih.

Foto: Bankar.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.