Категорије
СНП

Damjanović: Đukanović prekršio Ustav

„U konkretnom slučaju javnost, domaća, ali i relevantna međunarodna, će imati prilike da vidi kako će da oštro i beskompromisno „zaštiti“ ustavni poredak, naš vd Ustavni sud“, naveo je Damjanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je raspisivanjem parlamentarnih izbora za 30.avgust prekršio član 84 Ustava koji jasno definiše trajanje mandata Skupštine Crne Gore, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

„Osim što se radi o činjenici da je takvom odlukom predsjednik skratio mandat Skupštini za više od mjesec i po dana, iako se mandat Parlamentu može skratiti samo Odlukom Skupštine, demonstriran je vid bahatosti, koji jasno ukazuje u kom pravcu će se voditi eventualna izborna utakmica, pod uslovima koje diktira aktuelna vlast“, naveo je Damjanović.

On je rekao da bi u demokratskim, slobodnim zemljama na potezu bio Ustavni sud, koji bi se u najkraćem roku izjasnio o, kako je naveo, toj neustavnoj i nezakonitoj odluci predsjednika države,

„U konkretnom slučaju javnost, domaća, ali i relevantna međunarodna, će imati prilike da vidi kako će da oštro i beskompromisno „zaštiti“ ustavni poredak, naš vd Ustavni sud“, naveo je Damjanović.

On je kazao da takav početak eventualne izborne utakmice treba da bude „posljednja opomena svima onima koji su svjesni da u ovom trenutku ne postoje elementarni uslovi za fer i slobodne izbore da se, zajedničkim odgovorom, moraju odrediti prema namjerama vlasti“.

Damjanović je ocijenio da se vlasti žuri na izbore, i to u trenutku kada, po podacima te vlasti, raste broj zaraženih od koronavirusa, kada se ponovo zatvara i ono malo otvorenih granica, kada prijeti ponovni karantin

„A i ono malo šansi za spasavanje turističke sezone polako nestaje jer je neko procijenio da je izborna kampanja u avgustu važnija od kakve takve mogućnosti da turistička privreda ublaži ekonomski haos koji je na vidiku“, zaključio je Damjanović.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.