Категорије
Култура

Nagrada „Vidovdanska riječ” Ljiljani Radenović

UKCG je nagradilo Darka Jovovića, pjesnika i novinara „Dana”, kao i Perivoja Popovića, Ljubisava Bjelića i Vukića Brajkovića. Zahvalnicu Tribine „Riječ” dobio Nikola Nenezić

Udruženje književnika Crne Gore dodijelilo je književne nagrade u susret velikom prazniku – Vidovdanu. Ove godine među laureatima su i dva člana redakcije „Dana” – Ljiljana Radenović, urednica rubrike „Stav” kojoj je pripala „Vidovdanska riječ”, i novinar i pjesnik Darko Jovović, nagrađen „Vidovdanskom poveljom”.
Ovo prestižno priznanje zavrijedili su i pjesnici Ljubisav Bjelić i Vukić Garo Brajković, dok je nagrada za životno djelo „Makarijevo slovo” pripala književniku i književnom kritičaru Perivoju Popoviću. Zahvalnicu Tribine „Riječ” dobio je pjesnik Nikola Nenezić.
„Vidovdanska riječ” je dodijeljena Ljiljani Radenović u znak posebne pažnje i zahvalnosti za „izuzetan doprinos medijskoj afirmaciji cjeline, punoće i pojedinačnih stvaralačkih stavova i vrijednosti Udruženja književnika Crne Gore, koje uz brojne teškoće, nerazumijevanja i opstrukcije, više od 70 godina ponosno opstaje na tragu nenadmašne njegoševske i marko-miljanovske misli i smisla postojanja”.
Pjesnik Darko Jovović dobio je nagradu za knjigu „Izgubljeni svijet” („Pegaz”, Bijelo Polje, 2019).
– Darko Jovović nizom knjiga ispisuje nacionalnu elegičnu hroniku pjesmom koja je istovremeno i svjedočanstvo i opomena, i zapitanost i odgovor o poziciji pjesnika, o poziciji zavičaja i poziciji roda. Njegove pjesničke zbirke „U gori prozori” i „Izgubljeni svijet” (kroz pjesničke krugove: „Nijemi vijek”, „Gubilište”, „Kojim putem, majko”, „Sanjajući vatru” i „Čekajući zoru”, rekonstruišu drevnost, arhetip i podsjećaju na izgubljene životne sadržaje, krećući se u samozapitanosti od najnevinijih spomena, do prožimanja mitološkog i istorijskog i sudbinskog. Svaki od ciklusa ove zbirke je osoben hodočasnički povratak u suštinsku duhovnost vlastitog i kolektivnog bivanja – stoji u obrazloženju nagrade.
Ovogodišnja Nagrada „Vidovdanska povelja” za čuvanje tradicionalnog pravoslavnog i kulturnog nasleđa dodijeljena je književnicima Vukiću Garu Brajkoviću za pjesnički izbor („U zemlje daleke”, „Gdje je naša kuća” i „Garova knjiga”, „Unireks” Podgorica, Beograd, 2019) i Ljubisavu Bjeliću za troknjižje „Sađenuto suzilište“ (2017), „Momir Vojvodić – glasnik iskona” (2019) i „Ubrane molitve” („Delta-pres“, Mladenovac, 2020).
„Vukić Brajković zbirnim pjesničkim knjigama obznanjuje vitalističko panteističko osjećanje svijeta, punoću života uprkos najdubljem tragizmu. Središte lirskog govora pjesnik usmjerava na znakove koji opisuju najbitnije životne momente, a čija se refleksivnost ogleda u direktnoj poruci o samoodržanju u komplikovanim i crnim vremenima, u najtežim i nepodnošljivim nesrećama, i koji uprkos nenadoknadivim ličnim gubicima, otkrivaju svijetlo i čisto lice. Ljubisav Bjelić kroz ukrštanje ličnog i nacionalnog u lirskim dozivima prošlosti kroz pjesničke portrete prethodnika, kroz slike i stanja prošlih doba oživljava nacionalno u sudbinsko. Bjelićeva osjećajna pjesma sabira čistu, nepatvorenu osjećajnost i duboki prostor tuge za prijateljima, za onima koju su nas zanavijek napustili, a čiji etički trag slijede pjesnička sabraća”, stoji u obrazloženju nagrada. Zahvalnica Tribine „Riječ” pripala je Nikoli Neneziću za istrajnost u njegovanju i čuvanju zavjetne vidovdanske ideje i slobodarskog usmjerenja.
Nagrade će biti uručene na tradicionalnoj književnoj manifestaciji Vidovdansko pjesničko bdijenje, koje će biti održano u srijedu, 24. juna u 19 časova, u Manastiru Sveti Simeon Mirotočivi, na Nemanjinoj obali, uz poštovanje najnovijih mjera NKT-a.

Odluke donijela dva žirija
O Nagradi „Makarijevo slovo” UKCG za životno djelo, te „Vidovdanskim poveljama” odlučivao je žiri u sastavu: Milica Kralj, predsjednik, mr Aleksandar Ćuković, član i jerej mr Predrag Šćepanović, predstavnik Crkvene Opštine Podgorica, i odluke je donio jednoglasno.
O nagradi „Vidovdanska riječ” odlučivali su: Perivoje Popović, predsjednik žirija i članovi Ranko Pavićević i mr Aleksandar Ćuković, a odluku su donijeli jednoglasno.

Popoviću „Makarijevo slovo”
Nagrada „Makarijevo slovo” UKCG za životno djelo dodjeljuje se književniku Perivoju Popoviću povodom pet decenija stvaralaštva za žanrovski raznovrstan stvaralački opus. Perivoje Popović autor je knjiga: „Kameno nebo”, „Konačišta”, „Medunske epistole”, „Nepoznati dan”, „Rudokopi pustinjskog pijeska”, „Pitanja; svitanja”; „Slava Vojvodina”, „Kako ti kažeš”; „Njegošev sat”; „Uzori i savremenici”; „Djelo Svetozara Piletića”, „Pamćenje i pojave”, „Proza”, „Bijela omča”, „Nije bilo proljeća”, kao i „Sveto trojstvo”. Dobitnik je književnih nagrada: „Povelja Knez Lazar”, „Marko Miljanov” UKCG, „Stevan Perović – Cuca”, „Zlatni pelikan”, Nagrada KPZ Podgorice, Nagrada „Pečat Unireksa”, Povelja Svetoga Grada Jerusalima… Pokretač je i urednik lista za mlade književne stvaraoce „Latica” i časopisa „Glasnik” Narodne biblioteke „Radosav Ljumović” u Podgorici; jedan od osnivača književne tribine „Riječ četvrtkom”, potpredsjednik UKCG… Djela su mu prevođena na bugarski, ruski, albanski, engleski, francuski, njemački, poljski i italijanski jezik.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.