Категорије
СНП

Obraćanje predsjednika SNP CG Vladimira Jokovića predstavnicima Evropske unije, Velike Britanije i SAD

JESMO LI OSUĐENI NA DIKTATURU JEDNOG ČOVJEKA?

Gospodo iz Evropske unije, Velike Britanije i SAD,

Do današnjeg dana smo vjerovali da istim očima gledamo na demokratske vrijednosti i standarde, i na tom putu smo davali svoj nemjerljiv doprinos kroz svoje dugogodišnje postojanje i političko djelovanje.

Iskreni da budemo, poslije Budve i onoga što se danas desilo, ne možemo da se ne zapitamo da li dijelimo te iste vrijednosti, i u čemu je naša greška u poimanju vaše demokratije?

Zato vas otvoreno pitamo je li za vas i u vašim državama demokratski iskorak kada policija guši suzavcima djecu u sportskim halama? Ili je možda trenutak demokratije scena u kojoj dva policajca, opremljena specijalnom policijskom opremom besomučno batinaju čovjeka koji leži na zemlji i ne pruža nikakav otpor? Da li u vašim razvijenim demokratijama izabrani predstavnici naroda, zvali se oni poslanici ili odbornici, mogu od strane te iste policije da se udaraju, šutiraju, guraju ili iznose i hapse, samo zato što ne razmišljaju glavom aktuelnog režima.

Negdje smo čitali da su te brutalne scene karakteristika autoritarnih, totalitarnih režima….Naučite nas, recite nam – šta još treba da se desi da vi, makar i diplomatskim rečnikom, osudite brutalno prebijanje, prekomjernu upotrebu sile, teror koji sprovodi aktuelna vlast nad svojim građanima? Kako vi u Evropi i Americi nazivate kupovinu glasova ili odbornika, zbog čega mirni građani iskazuju svoj revolt i negodovanje? Jednom riječju, je li ovo danas slika te savremene, moderne Evrope za koju se toliko zalažemo i je li ovo danas slika slobodnog i demokratskog društva, na koje nas vi svakodnevno pozivate? Dok ovo pišemo, još uvijek se hapse ljudi, isključivo zato što tako želi nedemokratska i diktatorska vlast! Dokle, gospodo iz Evrope i međunarodne zajednice?

Više nas ne brinu ni izvještaji o zemlji kriminala i korupcije, kako nazivate Crnu Goru. Manje nam je bitno i to što kažete da je naša država u vd stanju i da su institucije, koje bi trebalo da budu nezavisne – policija, pravosuđe i tužilaštvo pod direktnom kontrolom DPS-a i Mila Đukanovića. Ostavljamo po strani činjenicu da se gazi Ustav, raspisuju izbori po volji gospodara. Eto vam i afere “Spisak”, “Limenka”, „Snimak”, “Koverat”, “Stanovi”. Sve je to, vjerovatno, za vas „normalan“ proces u savladavanju lekcija iz demokratije, ali nam na samom kraju odgovorite, makar i diplomatski: DA LI OPOZICIJA IMA PRAVO DA ŽIVI U CRNOJ GORI ili smo osuđeni na diktaturu jednog čovjeka? Mi iz SNP-a bismo voljeli da makar na to kratko, jednostavno pitanje dobijemo odgovor.

I na samom kraju, dobro bi bilo da nam kažete zašto smo jedina država u Evropi, u kojoj 30 godina jedan isti čovjek vlada, dok građani trpe torturu i nasilje. Uvjeravamo vas, gospodo, da vam govore neistinu oni koji vam kažu da mi, po nečijem diktatu želimo da rušimo Crnu Goru. Budite sigurni da mi druge, rezervne države nemamo. Oni koji se verbalno zalažu za članstvo u EU, ustvari samo žele da sačuvaju imovinu stečenu korupcijom i kriminalom. Nama je jedina želja da što prije postanemo dio evropske porodice i član Evropske unije. Budite sigurni u to!

U očekivanju vašeg daljeg ćutanja,

Vladimir Joković.
predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.