Категорије
СНП

Privržen sam Hipokratovoj zakletvi ali i Njegoševoj Crnoj Gori

Dr Radosav Rašo Nišavić, predsjednik OO SNP Bijelo Polje

NKT se ovih dana bavi političarenjem i zbog toga, očigledno, ne stižu da se bave problemom širenja koronavirusa, što dokazuju i njihovi poslednji istupi koji su plod političkog pritiska.

Sramotno je i za svaku osudu da sebi daju za pravo da kritikuju istupe ljekara te da to nazivaju grubim gaženjem struke i Hipokratove zakletve. Otvoreno gaženje struke je ono što možemo ovih dana čuti od predstavnika ovog tijela.

Skandalozne su i izjave pojedinih predsjednika opština, koji pozivaju građane da se ne liječe kod ljekara koji podržavaju svoju Crkvu i narod. Koristim priliku da mu poručim da ukoliko se nastavi ovakva pogubna i tragična zvanična politika prema zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori i u stvarnosti neće imati ko da liječi ni njega ni njemu slične, iako njemu, očigledno sa ovakvim shvatanjima lijeka nema. Ljekari su heroji, u ovakvim uslovima i sa mizernim platama odgovaraju najsloženijim izazovima, kojima su izloženi.

Jedan sam od onih koji više od 30 godina svojim profesionalnim odnosom prema struci i pacijentima ponosno nosi bijeli mantil. U tom pravcu sam bespogovorno ispoštovao sve dosadašnje preporuke struke, koje se tiču virusa i realne opasnosti koju nosi sa sobom. Ali zato, sa tim istim ponosom ističem da sam bio i biću na svim skupovima, litijama i mirnim okupljanjima na koje me pozove Crkva, jer je to moja obaveza i kao čovjeka koji voli Crnu Goru i duboko poštuje njenu istoriju.

Sa velikom dozom indignacije odbacujem paušalne ocjene da pripadam neodgovornoj grupi ljekara koja, navodno, radi nešto protiv i na štetu svoje države. Ostajem privržen struci, Hipokratovoj zakletvi, kao što ostajem poštovalac istorije, kulture i tradicije Njegoševske Crne Gore.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.