Категорије
Друштво

Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе каква је сила која ме прати, него по томе колику СВЕТИЊУ браним

Српска православна црква и њени вјерници обиљежавају Видовдан и 631 година од Косовске битке. Видовдан се у Србији обиљежава као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године

Српска православна црква и њени вјерници обиљежавају Видовдан и 631 година од Косовске битке. Видовдан се обиљежава као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године.

Видовдан је празник који се радно обиљежава у спомен на Косовску битку на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Србији, а представља и присјећање на погинуле и умрле у свим ратовима.

То је, према мишљењу историографа, важан датум у колективној свјести српског народа и један од темеља колективног идентитета.

Посебан значај Видовдан је добио у вријеме стварања нове српске државе, а као званичан државни празник у Србији, уведен је 1889. на 500 година од Косовског боја. Као национални празник опстао је до краја Другог свјетског рата.

Послије Косовске битке тијело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваници, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. вијека пренијето је у фрушкогорски манастир Врдник. У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу Косовске битке.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.