Категорије
СНП

Treći paket mjera ekonomske pomoći ni na vidiku

Crnogorski privrednici kao ozebli sunce već mjesecima čekaju treći paket mjera ekonomske pomoći koji je obećala Vlada Crne Gore. I premijer Marković je na poslednjem premijerskom satu obećao da će uskoro uslijediti ova pomoć našim privrednicima, ali koliko se mogu osloniti na obećanja izvršne vlasti poznato je svim građanima Crne Gore.

Za to vrijeme Međunarodna organizacija rada i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj saopštile su da je, usljed uticaja pandemije korona virusa na crnogorsku ekonomiju, neposredno ugroženo 36 hiljada radnih mjesta, kao i da se očekuje povećanje broja socijalno ugroženih građana.

Dok ministarka ekonomije slavodobitno izjavljuje da Vlada ne prepoznaje potrebu privrednika za produženjem subvencija na zarade, istraživanje MOR i EBRD pokazuje da čak 80 odsto crnogorskih poslodavaca nije zadovoljno Vladinim dosadašnjim mjerama pomoći. Čini se da Vladini funkioneri ne komuniciraju sa predstavnicima privatnog sektora i da ne znaju kakve su njihove potrebe, ili da to ne žele da znaju.

Turistička sezona je gotovo otpisana, a novi talas korona virusa odvratio je od dolaska u našu zemlju i ono malo turista koji su to namjeravali.

Navikli smo od predstavnika vlasti da zabijaju glavu u pijesak i pred najmanjom teškoćom ili problemom, ali moramo im ukazati na činjenicu da se situacija neće popraviti sama od sebe i da je krajnji trenutak da preuzmu odgovornost za katastrofalno ekonomsko stanje u Crnoj Gori, koje je bilo jasno i vidljivo i prije izbijanja pandemije korona virusa.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da je neophodno nastaviti subvencije za isplate zarada, kako bi se koliko je moguće umanjio pad zaposlenosti u narednom periodu. Takođe, potrebno je proširiti kriterijume za socijalnu pomoć sa ciljem da se obuhvate svi ugroženi, kao i omogućiti da svi nezaposleni dobiju jednokratnu pomoć, a ne samo određene kategorije.

Crna Gora više nema vremena za čekanje. Država mora preduzeti odlučne korake kako bi pomogla svojim građanima. U suprotnom, očekuju nas nesagledive posledice koje crnogorska ekonomija neće moći da preživi.

Foto – ilustracija: Finshots

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.