Категорије
СНП

Nakon izbora, svi koji su ogriješili o zakon biće kažnjeni

Saopštenje za javnost OO SNP Nikšić povodom problema radnika nikšićke gradske Pekare

Opštinskom odboru Socijalističke narodne partije u Nikšiću obratili su se obespravljeni radnici nekadašnje pekare “Nikpek AD Gradska pekara Nikšić” koji su danom otvaranja stečaja, davne 2011. godine, njih oko 120, od strane stečajnog upravnika Žarka Ostojića i stečajnog sudije Miodraga Andjelića upućeni na zavod za zapošljavanje Crne Gore. Pritom, pored obećanja tadašnjeg ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića, nijesu ostvarili nikakva prava shodno Zakonu o radu, Zakonu o stečaju, Zakonu o fondu rada i Zakonu o insolventnosti privrednih društava.

Obespravljeni radnici su se, svih ovih godina, za zaštitu svojih radničkih prava bezuspješno obraćali svim institucijama države Crne Gore, među kojima je na kraju došlo i Specijalno državno tužilaštvo, podnošenjem krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju protiv lica na odgovornim službenim položajima koja su učestvovala u stečajnom postupku nad ovim stečajnim dužnikom.

Iz prezentovane dokumentacije, koja je dostavljena i Specijalnom državnom tužilaštvu, da se zaključiti da je ova nekada uzorna gradska pekara, čija se imovina procjenjivala u višemilionskim iznosima, prodata u bescijenje za 826. 894 eura preduzeću “Trivit” iz Srbije. Navedeni iznos je zajedno sa 47. 119 eura od prodaje druge imovine, donacija Vlade Crne Gore u iznosu od 53. 698 eura (iznos koji je vlada izdvojila za pomoć radnicima prilikom štrajka) i naplate potraživanja od povjerilaca (dužnika) pekare u iznosu od 32. 386 eura činio ukupan iznos stečajne mase ovog preduzeća u iznosu od 960. 097 eura.
Iz navedenog iznosa stečajne mase radnicima je od ukupnih potraživanja na osnovu neisplaćenih neto zarada u iznosu od 326. 075 eura izvršeno djelimično izmirenje neto zarada u iznosu od 229. 219 eura, obaveze prema NLB Montenegro banci ad Podgorica u iznosu od 494. 133 eura, obaveze prema Hipo Alpe adria leasnik DOO Podgorica u iznosu od 8. 731 eura, obaveze prema ukupnim troškovima vođenja stečajnog postupka u iznosu od 190. 066 eura, dok je iznos od 38. 397 eura prikazan kao obaveze za neplaćene doprinose za penzijsko osiguranje na navedene isplaćene neto zarade.

Treba istaći da prilikom okončanja stečajnog postupka radnicima ovoga preduzeća nisu isplaćene obaveze po osnovu neto zarada u ukupnom iznosu od 96. 856 eura od čega se na prvi isplatni red odnosi 50. 246 eura. Isto tako radnicima nijesu isplaćene obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu od 47. 103 eura kao i iznos od 38. 397 eura doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za isplaćene neto zarade a za koje je specijalni tužilac „utvrdio” u izviđaju da je navedeni iznos uplaćen Fondu PIO od strane stečajnog upravnika. Međutim, kako saznajemo ovaj iznos sredstava do dana današnjeg nije proknjižen srazmjerno na svakog radnika u Fondu PIO, kako bi isti mogli ostvariti svoja prava prilikom penzionisanja.

Iz svega ovoga da se zaključiti da je uposlenim radnicima napravljena nenadoknadiva šteta zbog neisplaćivanja neto zarada u punom iznosu kao i uplate doprinosa za penzijsko osiguranje, da radnici koji su ostali bez posla nisu prijavljeni Fondu rada radi ostvarenja svojih radničkih prava. Takođe, višemilionska vrijednost ovog preduzeća prodata u bescenje pa samim tim se iz stečajne mase nijesu mogle namiriti ni zarade zaposlenih a kamoli ostali povjerioci ovog preduzeća (više od 1 000 000,00 evra).

Isto tako treba istaći i podatke: 1. da je od ukupnih potraživanja ovog preduzeća u iznosu od 167 465,00evra naplaćeno tokom stečajnog postupka svega 32 286,00 evra, 2.da je za ovako “dobru” naplatu potraživanja za neizmirene obaveze povjerilaca pekare plaćeno advokatu 50% tog iznosa odnosno 15 950,00evra, 3. da je za ovako „preobiman i uspješan rad” u sprovodjenju stečajnog postupka angažovan i “stručni saradnik” kojem je isplaćen iznos od 10 500,00evra, 4. da je stečajni upravnik izmedju ostalog takodje iz stečajne mase isplatio i materijalne troškove vodjenja stečajnog postupka u iznosu od 22 813,00 evra, kao i troškove obezbjedjena imovine u iznosu od 43 431,00 evra …….

Za sve ovo što je učinio, i ono što je trebao učiniti, u toku stečajnog postupka,a nije, stečajni upravnik Žarko Ostojić je nagradjen sa tričavih 33 598,00 evra.

Specijalno državno tužilaštvo u svom izvidjaju se nije bavilo svim ovim podacima već je svojim aktom KT-S br.49/19 od 13.05.2019 godine odbacilo krivičnu prijavu potpisanu od 37 uposlenih radnika pekare „Nikpek“ s razloga što „ nepostoji osnovana sumnja da su prijavljena lica izvršila krivično djelo u produženom trajanju zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 stav 3 u vezi stava 1 u vezi čl.49 i čl 417 stav 2 a u vezi stava 1 u vezi čl 25 Krivičnog zakonika Crne Gore , niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.
Očilgledno je da se specijalno državno tužilaštvo ne bavi ovakvim i sličnim predmetima i da je izgleda njegova isključiva nadležnost da vrši izvidjaje u nekim posebnim predmetima, protiv nekih posebnih privrednih subjekata, protiv nekih posebnih gradjana i političkih protivnika koji ne iskažu svoju materijalnu i svaku drugu lojalnost vladajućoj garnituri.

Ono što SNP može obećati građanima Crne Gore, poslije avgustovskih izbora, je da će se pored svih pljačkaških privatizacija koje je ova vlast izvršila, za račun uskog broja ljudi bliskih ovom korumpiranom sistemu vlasti, izvršiti i kontrola svih ovakvih i sličnih stečajnih postupaka, na koje su institucije sistema ostale nijeme, i da će sve one koji su se ogriješili o zakone ove države dostići zaslužena kazna.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.