Категорије
СНП

Zaim Ličina o eksploataciji šuma u Bihoru

NA DJELU JE KLASIČNA POHARA ŠUMSKOG BOGATSTVA

Neracionalna i neplanska eksploatacija šumskog bogatstva na prostoru Bihora nanijela je nenadoknadive štete lokalnom stanovništvu,ocijenio je juče predsjednik petnjičkog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Zaim Ličina. On je tvrdi da po pitanju gazdovanja šumama privilegovani, politički podobni koncesionari vode glavnu riječ, a da obični građani od toga nemaju nikakve koristi. Ličina je od lokalne uprave zatražio da kod državnih organa inicira izmjenu zakonskih odredbi koje se tiču nacionalne politike upravljanja šumama i dugim prirodnim bogastvima.

– Svjedoci smo da se na prostoru petnjičke opštini vrši nemilosrdna sječa i uništavanje šumskog bogatstva. Sve to rade uglavnom koncesionari koji zahvaljujući svojoj podobnosti i povezanosti sa određenim moćnicima mogu da rade šta hoće. Tako se ogromni novac od eksploatacije šuma sliva u džepove pojedinaca, od čega lokalna zajednica i njeno stanovništvo nemaju nikakve koristi. To jasno ukazuje da se u ovoj oblasti mora uvoditi više reda – smatra Ličina.

On je naglašava da koncesionari iza sebe ostavljaju devastirane prostore, uništene puteve i poremećena vodoizvorišta.

– Teški kamioni natovareni balvanima svakodnevno remete prirodnu ravnotežu i uništavaju putnu infrastrukturu, a nadležne službe ni ne pokušavaju da suzbiju takve pojave. To najbolje posvjedočaju dešavanja u dijelu mjesne zajednice Johovica gdje imamo pravu poharu šumskog bogatstva i potpuno uništene saobraćajnice. Sa druge strane, ništa se ne preduzima da se mještanima ponude neke posebne pogodnosti koje bi im poboljšale uslove života. Ništa se ne radi na zaustavljanju iseljavanja naroda. Tom narodu je ostalo jedino da gleda kako pojedinci krčme prirodne blagodeti i ništa drugo – kaže Ličina i ističe da je zahvaljujući neplanskom i neracionalnom gazdovanju šumama, pored saobraćajnica, uveliko devastiran i narušen prirodni ambijent planinskih ljepotica na prostoru Bihora.

– Neplanska i nemilosrdna sječa i eksploatacija najkvalitetnijeg drveta sa prostora Bihora ostavila je pravu pustoš u cijelom regionu. To, pored ogromne štete, ostavlja poražavajući utisak na turiste koji u velikom broju tokom godine prokrstare ovim predjelima. Oni su prosto zgranuti i ne mogu čudom da se načude da se to dešava u jednoj zemlji koja hoće da bude ekološka. Ako se nastavi sa ovako nedomaćinskim upravljanjem šumama našem potomstvu umjesto ekološke države ostaće prava pustoš. Pogubno je to što su pojedinci praktično nedodirljivi i što ponašaju kao da su državne šume njihova privatna prćija – zaključuje Ličina.

Aktuelna vlast zloupotrebljava dijasporu

Zaim Ličina podsjeća da smo svjedoci da brojna petnjička dijaspora izdvaja pozamašna sredstva za unapređenje lokalne infrastrukture na području Bihora. Po njegovom mišljenju, aktuelna vlast na ovaj način zloupotrebljava dijasporu.

– Umjesto da država od novca koji ostvaruje od koncesija na šume izgrađuje puteve u našim selima, ona inicira da to radi dijaspora, ističući da na taj način vraća dug svom zavičaju. To je klasična zloupotreba naših iseljenika. Umjesto da se taj novac izdvaja za otvaranje novih radnih mjesta, vlast sa tim novcem potkrplja svoj javašluk. Ako država izgrađuje infrastrukturu u ostalin krajevima Crne Gore, neka to radi i u Petnjici, umjesto što zapomaže da Petnjičani iz inostranstva pruže ruku pomoći – ističe Ličina.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares