Категорије
Култура

Novi ambijent za stvaraoce skulpture na obali Zete

ZGRADA UMJETNIČKE KOLONIJE U DANILOVGRADU USKORO U NOVOM RUHU

Rekonstrukcija zgrade Umjetničke kolonije Danilovgrad uskoro bi trebalo da bude završena, a iz te ustanove najavljuju i mogućnost novih programa i otvaranje suvenirnice, koja će upotpuniti turističku ponudu u tom gradu. Umjetnički direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, Velibor Pavićević, kazao je da rekonstrukcija zgrade nije tekla očekivanom dinamikom usled situacije sa koronavirusom.
– U poslednje vrijeme puno toga je odrađeno na unutrašnjosti galerije, a i u spoljnjem dijelu. Očekujemo da će uskoro rekonstrukcija u potpunosti biti završena – istakao je Pavićević. On je pojasnio, da su u unutrašnjem dijelu objekta postavljeni mermerni podovi, zidovi su u završnoj fazi, a uskoro treba da bude završen i plafon sa modernom rasvjetom.
– U gornjem dijelu zgrade, nalaziće se dvije kancelarije i smještajni kapaciteti od nekoliko soba za umjetnike koji budu dolazili da borave u ovom prostoru. Biće to jedna zaokružena cjelina tako da ćemo imati pravi ambijent u kojem će se stvaraoci osjećati lijepo. Istovremeno imaće i jedan atelje na otvorenom – kazao je Pavićević.
Govoreći o ovogodišnjem međunarodnom simpozijumu skulpture, Pavićević je kazao da još razmatraju način na koji će biti održan, kao i da li će biti održan, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli.
– Razmišljali smo o mogućnosti da se dovedu jedan ili dva umjetnika iz regiona. Sve je to pod znakom pitanja i zavisi od epidemiloške situacije sa koronavirusom – naveo je Pavićević. On je kazao da je Umjetnička kolonija koncipirana kao jedna od ključnih institucija kad je u pitanju skulptura u Crnoj Gori, kao i kultura u državi pa i šire.
– Planiramo i nove programe, ukoliko budemo finansijski u mogućnosti. Umjetnička kolonija ima svijetlu budućnost, kao jedna od najpozitivnijih tačaka kulture kod nas – smatra Pavićević. On je kazao da je moguća nova vrsta izložbe i manji simpozijum.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.