Категорије
СНП

Kriterijumi za dodjelu ekonomskog pasoša moraju biti stroži

U propagandnom materijalu novog dela luksuznog naselja Porto Montenegro navode da kupci stanova i poslovnih prostora gratis dobijaju i crnogorski pasoš. U SNP-u ovakav potez smatraju neozbiljnim i navode da država treba da zaštiti interes građana.

Vlada Crne Gore nedavno je projekat „Boka Plejs“ uvrstila na Listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma, čime investitori dobijaju niz administrativno-fiskalnih povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo.

U Socijalističkoj narodnoj partiji navode da državljanstvo više nije samo pitanje mesta rođenja, već se ono danas može i kupiti, i da se radi o nejasnom i potencijalno opasnom konceptu. Kako navode, tome u prilog govori podatak da je trgovina državljanstvom prerasla u globalnu industriju vrednu 25 milijardi dolara.

– Smatramo neozbiljnim potez Vlade da uz nekretnine u luksuznom kompleksu u Tivtu daje crnogorski pasoš besplatno, kao da se radi o akciji prodaje garderobe ili prehrambenih namirnica. Mišljenja smo da u ovom slučaju, ipak, država mora da pokaže ozbiljnost i odlučnost da, čak i u teškim finansijskim trenucima, interes građana zaštiti i stavi na prvo mesto. U njihovom interesu, svakako, nije da državljani Crne Gore postanu i oni o kojima ne znamo ništa, čiji poslovi nisu čisti ili koji im na drugi način mogu naneti štetu – kazali su u SNP.

Smatraju i da pokušaj da se preko ekonomskog državljanstva dođe do ozbiljnih investitora, te na taj način stvore direktni ekonomski benefiti, sam po sebi nije sporan. Međutim, ocenjuju da su problematični kriterijumi za dodelu ekonomskog državljanstva, koji bi trebalo da budu stroži i upravljeni prema tome da Crna Gora ostvari korist.

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.