Категорије
Култура

U Plužinama ove godine bez tradicionalne književne manifestacije

Po prvi put za poslednjih pola vijeka u Plužinama ove godine neće biti održana prestižna književna manifestacija „Pjesnička riječ na izvoru Pive”. Razlozi su, pojašnjava za „Dan” direktor plužinskog Centra za kulturu Milenko Mićanović, epidemija korona virusa, pa su pivske pjesničke susrete, koji su trebali biti održani po 50 put, odložili za neka bolja vremena.
– Književna manifestacija tradicionalno je planirana u ovom mjesecu. Okolnosti su, međutim, uticale te smo razmišljali da je odložimo za avgust, ali kako se epidemiološka situacija na području cijele Crne Gore pogoršala bili smo prinuđeni da je odložimo do daljnjeg – rekao je Mićanović.
Ipak, književni konkursi „Spasoje Pajo Blagojević” i „Radule Željko Damjanović”, koje Centar za kulturu raspisuje prije početka manifestacije, imaće svoj epilog. Oba su objavljena u aprilu i završeni su. Konkurs „Spasoje Pajo Blagojević” namijenjen je mladim pjesnicima, starosne dobi do 27 godina, sa prostora bivših jugoslovenskih republika koji imaju rukopis neobjavljene zbirke. Na konkursu „Radule Željko Damjanović” pravo učešća su imali osnovci i srednjoškolci iz Crne Gore, koji su dostavljali po tri svoje pjesme.
– Žiri u čijem su sastavu pjesnici Radomir Uljarević, Milica Kralj i Milica Bakrač, nadam se do kraja naredne sedmice donijeće odluku o najboljim. Pobjedniku konkursa „Spasoje Pajo Blagojević” Centar za kulturu Plužine će štampati zbirku poezije i, kao i najbolji sa drugog konkursa, učestvovaće na pjesničkim susretima, istakao je Mićanović.Manifestaciju „Pjesnička riječ na izvoru Pive” organizuju plužinski Centar za kulturu u saradnji sa Opštinom.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares