Категорије
СНП

RTCG će nastaviti da bude udarna pesnica vlasti protiv neistomišljenika

Još jednom je vladajuća većina u Skupštini Crne Gore demonstrirala silu i nedostatak razumijevanja za bilo kakve razumne predloge usvajajući Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru – RTCG mjesec dana uoči izbora.

Vlada je, po oprobanom receptu, odbila amandmane opozicije, a onda ista rješenja predložila kao svoja. U nastojanju da dobije pohvale Evropske komisije, vlast propušta da shvati da na ovaj način šteti državi i ukupnom demokratskom ambijentu, te da ni zvaničnici EU na ovakva pošto-poto donijeta rješenja neće žmuriti.

Socijalistička narodna partija Crne Gore podsjeća da je Zakonom o medijima definisano da novinar može biti sankcionisan po Krivičnom zakoniku ukoliko ne otkrije izvor informacije, što je korak unazad u odnosu na ranije zakonsko rješenje. Na ovaj način stvara se nesigurno okruženje za potencijalne izvore informacija, ugrožava se javni interes, a istraživačkim novinarima se sužava prostor za rad.

Novim Zakonom o nacionalnom javnom emiteru ne obezbjeđuje se institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis, što je nasušna potreba crnogorskog društva u procesu demokratizacije i ispunjavanja osnovnih kriterijuma za pristupanje EU. Umjesto toga, sigurni smo da će RTCG nastaviti da bude servis DPS-a i ostalih partija na vlasti i da će, nažalost, nastaviti da bude udarna pesnica vlasti protiv političkih i svih drugih neistomišljenika.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da je usvajanje pomenutih zakonskih rješenja jedan od poslednjih trzaja vladajuće grupacije u pokušaju da zadrži svoje pozicije i da odloži dan kada će se naći sa druge strane političkog spektra. Na žalost pripadnika vlasti, taj dan će biti 30. avgust, dan kada će Crna Gora ispisati novu, svijetlu stranicu svoje istorije.

Foto – ilustracija: Ncslenders.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.