Категорије
Актуелно

Mitropolit Amfilohije: Vlast opljačkala sva preduzeća, pa krenuli u otimanje svetinja!

Mitropolit Amfilohije ocijenio je da je u Crnoj Gori danas vrijeme novih gonitelja Crkve i otimača svetinja Božjih, naslednika prokletoga cara Dukljanina, koji je ispunio kalendar brojnim imenima svetih mučenika.

Osvrćući se na komentar jednog od poslanika u Skupštini Crne Gore, koji je opravdao Erdoganov postupak pretvaranja Crkve Božanske Premudrosti u Carigradu u džamiju zato što je on vlast, Mitropolit je kazao da je to rečeno kako bi se opravdao zločinački zakon otimanja i rušenja svetinja u Crnoj Gori, “pošto su oni sada vlast i kao vlast imaju pravo da rade šta im padne na pamet”.

Mitropolit Amfilohije je ovo kazao juče u manastiru Ćelija piperska kod Podgorice, gdje je sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku litrugiju.

U svojoj besjedi mitropolit je istakao da je vlastodršcima ostalo samo još da otimaju svetinje Božje, nakon što su prethodno opljačkali preduzeća, narodno dobro koje su sakupili njihovi prethodnici na osnovu onoga što su oteli od Crkve Božje i naroda, ali koji, blagodareći tome što su bili krišteni, nisu samo za sebe prisvajali, nego su to davali i narodu, stvorivši mnogobrojna preduzeća.

“Njihovi sadašnji sljedbenici sva ta preduzeća su na divlji način privatizovali, pretvorili u svoju imovinu, opljačkavši to narodno bogatstvo u ime sada nekih novih idola, ideala lažnih. U isto vrijeme sada donose zakone da i ove svetinje Božje, u koje su ugrađeni svi naši preci na čelu sa Svetim Stefanom Piperskim, privatizuju. Kako kažu nacionalizuju, da ih prisvoje navodno državi. Kojoj državi?! To je vlast koja je sebe poistovjetila sa državom”, objasnio je vladika, pitajući se kome će vlast da da svetinje i ko će u njima da služi.

Mitropolit je kazao da oni nastavljaju ono što je već bilo riječima započeto na znamenitoj Podgoričkoj skupštini, kada su neki ispunjeni takvim duhom bezbožnika govorili kako treba da se izbace “te kosti Svetoga Vasilija Ostroškoga i Svetoga Petra Cetinjskog i druge svete mošti”.

“Iz te grupacije koja je tako govorila, rodila se Komunistička partija, titoistička, koja je radila ono što je radila, između ostalog žrtvovaši Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, učinivši ga novim svjedokom Crkve Božije, i preko 120 sveštenika, među kojima je bio i sveštonomučenik Borivoje”, rekao je vladika Amfilohije.

Svi su oni žrtvovani radi te lažne ideologije za navodno narodno blagostanje, da bi sada, kako je kazao vladika, njihovi naslednici i ono dobro što su oni uradili opljačkali, a i to im je malo, nego hoće da opljačkaju i svetinje Božje.

“Zato se narod, dirnut u zenicu oka svoga, danas u Crnoj Gori pobunio protiv toga zločina i zločinačkog zakona i te zločinačke vlasti. Pobunio se i njegov vapaj je: Ne damo svetinje! Ne damo svetinje svetih moštiju svetih mučenika Hristovih na čelu sa Svetim Vasilijem, Svetim Petrom, Svetim Stefanom Piperskim. Ne damo te svetinje! Njihove mošti čuvamo kao svetinje i čuvamo njihovu vjeru i sve što gradimo, gradimo na njihovoj vjeri u živoga Boga, na samožrtvenoj Hristovoj ljubavi, jer nema veće od ljubavi od one, da neko život svoj žrtvuje za bližnje svoje”, kazao je Mitropolit.

Izvor: Borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares