Категорије
Култура

Knjiga čiji je sadržaj uzbunio Prištinu

DJELO „HRIŠĆANSKO NASLEĐE NA KOSOVU I METOHIJI: ISTORIJSKO I DUHOVNO SRCE SRPSKOG NARODA” DOSTUPNO ONLAJN

Knjiga „Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji: Istorijsko i duhovno srce srpskog naroda”, zbog koje je Priština nedavno uputila protestnu notu Evropskoj komisiji, od sada je dostupna i u digitalnoj formi, objavio je Tanjug.
Knjiga o baštini Srbije na Kosovu i Metohiji, njenom srcu u srednjovjekovnim vremenima i kroz otomansku dominaciju, koja predstavlja najstariju i najbogatiju riznicu srpske srednjovjekovne istorije i kulture sada je dostupna za prelistavanje na linku: online.flipbuilder.com/szto/mnva/mobile/index.html
Ovo djelo, koje se prvi put pojavilo 2015. godine u štampanom izdanju, u središte medijskog interesovanja došlo je nedavno, kada je komesar EU za pregovore o proširenju Oliver Varheji podijelio sliku sa sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, na kojoj se u pozadini vidi izložena knjiga o nasleđu na KiM.
Knjiga, inače, predstavlja kulturnu istoriju i nasleđe srpskog srednjovjekovnog kraljevstva, kojim je vladala dinastija Nemanjić, njegov kulturni razvoj kroz vjekovove, a čije je srce bilo u Raškoj i na Kosovu.
Riječ je o djelu na 1. 008 stranica, u izdanju Sebastijan Presa, čiji osnivač je Zapadna eparhija Srpske pravoslavne crkve u Zapadnoj Americi.
Kao suizadavači se navode Institut za balkanske studije, Srpska akademija nauka, Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, Fakultet pravoslavne teologije u Beogradu i drugi. Među više autora tekstova u knjizi najistaknutiji su Dušan T. Bataković, Gojko Subotić, Dimitrije Bogdanović, Alek Dragnić; Slavko Todorović, Thomas A. Emert, Sima M. Cirković, Artur Evans, G. K. Česterton, Atanasije Jevtic, Rebeka Vest, Stamatis Skliris, Radovan Samardžić, Dimitrije Đorđević, Sava Janjic i drugi.
Ova knjiga je bila nagrađeni projekat dijaspore na Beogradskom sajmu knjiga u 2015. godini, kada je i objavljena i njena štampana verzija. Knjiga je podijeljena u osam poglavlja.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.