Категорије
СНП

Spriječiti dodatne neregularnosti u izbornom procesu

Iz resora koji predvodi Mevludin Nuhodžić dvadeset dana pred izbore poručili su građanima da birači koji posjeduju lična dokumenta kojima je istekao rok važenja ne mogu da glasaju i da je birač dužan da identitet dokaže važećom ličnom kartom ili pasošem. Milanka Baković, direktorica za građanska stanja i lične isprave, u dopisu prema Državnoj izbornoj komisiji iznijela je ovaj svoj lični stav, ne pojašnjavajući pritom je li to stav Ministarstva unutrašnjih poslova.

Birač ne može biti u biračkom spisku ukoliko nema uredno ispunjene uslove o punoljetstvu, prebivalištu i državljanstvu. Između ostalog, dokaz o tim elementima je i lična karta, ali u izbornom procesu ona je identifikacioni dokument koji prepoznaje uređaj i koji služi biračkom odboru za identifikaciju.

S obzirom da je iz MUP-a saopšten podatak da se radi o više hiljada ljudi, pitamo se da li iko od nadležnih brine što građani treba da stoje u redu na temperaturi od 40 stepeni kako bi podnijeli zahjev za izdavanje ličnih dokumenata, a čime se ujedno i izlažu riziku od zaraze Covid 19.

Jasno je da protok roka bilo od jednog dana ili nekoliko mjeseci nema uticaja na građanina da glasa, osim što je ovo još jedna od zloupotreba u izbornom procesu.

Socijalistička narodna partija Crne Gore traži od nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova da se odgovorno odnesu prema ovom pitanju u cilju izbjegavanja bilo kakvih dodatnih neregularnosti u samom izbornom procesu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.