Категорије
Друштво

Grupa od 83 NVO pozvala vlast da odustane od militarizacije Sinjajevine

Grupa od 83 nevladine organizacije (NVO) iz Crne Gore, regiona i svijeta zatražila je od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i budućeg premijera, ministra obrane, predsjednika Skupštine i Vlade Crne Gore da odmah zaustave razvoj vojnog poligona na Sinjajevini, pozivajući da se to područje ostavi na raspolaganje stočarima za razvoj poljoprivrede i turizma.

U zajedničkoj izjavi predstavnika 83 NVO se ukazuje da vojni poligon ugrožava najmanje 25.000 porodica na obroncima Sinjajevine, ali i očuvanje biološke raznolikosti i lokalnog eko-sistema. Ističu da nijesu urađene procjene uticaja vojnog poligona na životnu sredinu, kao ni medicinske i društveno-ekonomske posledica stvaranja vojnog poligona na Sinjajevini.

Pozvali su predstavnike vlasti da urade nezavisnu procjenu uticaja na životnu sredinu i građane, te da se osigura učešće građana u proces donošenja odluke o načinu raspolaganja Sinjajevinom.

Predstavnik ICCA konzorcijuma Marko Basi, član Vijeća s posebnom odgovornošću za Južnu Evropu i Sredozemlje, profesor antropologije na Sveučilištu u Palermu, kazao je da područja poput Sinjajevine nisu samo neutralna, geografska ili proizvodna područja, već je ona „teritorija života”. On je ukazao da upravljanje Sinjajevinom, zasnovano na drevnim institucijama kao što su katuni i zbor, dovodi do korijena naroda Crne Gore i njegovog identiteta.

– ICCA konzorcijum ne može podnijeti da nijemo gleda kako se Sinjajevina iz teritorije života pretvara u područje rata i smrti. Ovo je trenutak za odabir mira, demilitarizacije i deeskalacije sukoba – naveo je Basi.

Njegov kolega Joam Evans poručio je da glas mještana ne smije ostati zanemaren, da oni moraju znati šta se planira s njihovom zemljom i nikakve akcije ne mogu biti preduzete mimo njihove volje.

U ime Land Rights Now Sabine Palas izrazila je solidarnost sa tradicionalnim zajednicama Sinjajevine i podržala zaštitu netaknute prirode te planine. Direktor Ekološkog pokreta „Ozon“ i predstavnik Koalicije za održivi razvoj Aleksandar Perović pozvao je buduću Vladu Crne Gore da napravi otklon od prethodne, te poništi odluku o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon.

Predstavnik Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ Milan Sekulović istakao je da je pitanje očuvanja Sinjajevine pitanje poštovanja zaštite ljudskih prava.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.