Категорије
Актуелно

ONI KOJI SU U KARANTINU, MOGU GLASATI I VAN SVOG BIRAČKOG MJESTA!

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je djelove dokumenta Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, koje je donijela Državna izborna komisija, a koji se odnose na glasanje van biračkog mjesta – glasanje putem pisma i glasanje u karantinu.

Upravni sud objavio je da se „ukidaju odredbe tačke 1. al. 3. i 4., u dijelu koji glasi: “u mjestu prebivališta”, Pravila o glasanju putem pisma (“Službeni list Crne Gore”, br. 9/16. i 76/17.) koje je donijela Državna izborna komisija i prestaju da važe danom objavljivanja ove Odluke“.

„Zahtjev za glasanje putem pisma dostavlja se biračkom odboru na biračkom mjestu, najkasnije do 13 časova na dan glasanja. Zahtjev za glasanje putem pisma biračkom odboru na biračkom mjestu može dostaviti samo lice koje svojim potpisom ovlasti podnosilac zahtjeva za glasanje putem pisma. Jedno lice ne može dostaviti biračkom odboru više od jednog zahtjeva za glasanje putem pisma, osim u slučaju da to čini za dva ili više birača koji glasaju putem pisma a žive u istom porodičnom domaćinstvu“, navode iz Ustavnog suda.

U odluci Ustavnog suda piše da je biračko pravo jedno od osnovnih ljudskih prava garantovano Ustavom, da je DIK dužna da obezbijedi Ustavom i zakonom garantovana prava svim državljanima Crne Gore koje im pripada uključujući i one koji zbog bolesti, invalidnosti i drugih razloga nijesu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares