Категорије
Друштво

Vlada neće da pomogne slijepoj djevojci

POLICIJA NIJE DOZVOLILA PROTEST JELKE POPOVIĆ ISPRED KABINETA PREMIJERA DUŠKA MARKOVIĆA

Vlado Crne Gore, zašto ćutiš?! Ljekari su uništili život moje kćerke i porodice, vaša je obaveza da nam pomognete. Ovo je poruka sa transparenta koji je prije par dana ispred zgrade Vlade nosila Jelka Popović iz Nikšića, koja traži pomoć za liječenje svoje kćerke koja je nakon intervencije u Kliničkom centru Crne Gore ostala bez vida. Popović kaže da se nekoliko puta obraćala Ministarstvu zdravlja, a kabinetu premijera Duška Markovića je pisala 9. jula ove godine i tražila 10.000 eura za operaciju njene kćerke u Rusiji.
– Koliko sam upoznata oni su iz Vlade kontaktirali Centar za socijalni rad u Nikšiću krajem jula, da bi dobili dodatne informacije o materijalnom stanju porodice. Na to se sve svelo, do dana današnjeg nijesam dobila nikakav odgovor, čak ni telefonom. Zato sam došla ispred Vlade i tu dobila informaciju iz kabineta premijera Duška Marklovića da oni imaju dopis, ali da molba nije obrađena i čeka se razmatranje kad budu imali vremena. To što oni kažu kada budu imali vremena je problematično, jer je liječenje moje kćerke koja je ostala bez vida hitno, a sa jedne klinike u Rusiji su nam dali prognozu da joj mogu pomoći jer su pogledali medicinsku dokumentaciju – navodi Popović za „Dan”.
Ističe da je sa službenikom u premijerovom kabinetu pričala preko telefona i tražila da joj odgovore u pisanoj formi, što su odbili i spustili joj slušalicu. Policijsko obezbjeđenje ju je uklonilo ispred Vlade, ne dozvoljavajući da bude na ulazu te institucije, iako je u pitanju javna površina.
– Došla sam ispred Vlade sa transparentom ali su me udaljili na drugu stranu, i to je to. Nama je pomoć hitno potrebna, ja sam obezbijedila 5.000 eura zadužujući se kod banke, ali nam treba još 10.000. Moja kćerka je nakon laserskog tretmana 2018. godine potpuno izgubila vid, a do tada je imala 70 odsto vida. Ljekari su za sve okrivili dijabetes, a zbog toga smo mi pokrenuli krivični postupak – navodi Popović.
Ona kaže da je u ovom trenutku vođenje krivičnog postupka za njenu porodicu u drugom planu, jer je najbitnije zdravlje njenog djeteta.
– Mi nemamo gdje ni da pozajmimo novac koji nam fali. Što se tiče Fonda za zdravstveno osiguranje, sumnjam da će je poslati u kliniku koja bi nešto mogla da uradi. Mi smo sami pronašli ustanovu koja je dala optimistične prognoze, ali uzalud pišemo institucijama da nam pomognu. Raspitivali smo se i na drugim klinikama, ali oni daju neke beznadežne prognoze, ali u Rusiji kažu da je moguće povratiti vid kod moje kćerke, barem jednim dijelom – kaže Popović.
M.S.

Nakon dvije iste operacije ostala bez vida

„Dan” je ranije pisao da je porodica Popović iz Nikšića podnijela krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv ljekara KCCG zbog sumnji da su nesavjesnim liječenjem i odlukama Konzilijuma oftalmologa pogoršali vid njihovoj kćerki Marijani Popović (35), koja je nakon nekoliko laserskih tretmana retine i operacija oba oka oslijepila. Njena majka pacijentkinje Jelka Popović ispričala je za „Dan” da su problemi sa vidom njene kćerke počeli kada je sa uputom iz Nikšića došla u KCCG, gdje joj je oftalmolog uradio intervenciju laserom „Panccater” na desnom oku, da bi i drugi put imala isti tretman, nakon koga joj je pogoršano stanje. Majka djevojke ističe da joj se od tada javljaju jači bolovi i postepeno raste očni pritisak. Popović kaže da su poslije ta dva tretmana od Konzilijuma KCCG zahtijevali da nastavi liječenje u inostranstvu, ali da su ih uputili u jednu od tri privatne klinike u Podgorici. Iz KCCG su ranije kazali da su u toku liječenja pacijentkinje Marijane Popović ispoštovani protokol, što će biti, ukoliko porodica pokrene postupak, dostupno nadležnim pravosudnim organima.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.