Категорије
Актуелно

Evropa digla ruke od DPS-a

TOKOM KAMPANJE ODLAZEĆA VLAST ZLOUPOTRIJEBILA SLUŽBENE I DRŽAVNE RESURSE, KAO I MEDIJE

➡️ „Učešće Đukanovića u kampanji, kao šefa države a ne kandidata, zamaglilo granicu između države i vladajuće partije“

Sada već bivša vladajuća partija Dps uživala je neprimjerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa, poput nuđenja prijevremenog zapošljavanja u državnom sektoru, i dodjele vanrednih socijalnih naknada „ugroženim“ grupama na osnovu nejasnih kriterijuma, poručuju iz ODIHR-a (Ograničene misije za posmatranje izbora).

„Bivša vladajuća partija stekla je neprimjerenu prednost zloupotrebom službenih i državnih resursa zloupotrebom službenih i državnih resursa i dominantanom medijskom pokivenošću. Nedostatak nezavisne medijske pokrivenosti kampanje dodatno je umanjio kvalitet informacija dostupnih biračima“, stoji u njihovom saopštenju.

Kako navode, neke od prethodnih preporuka ODIHR-a ostaju neprimijenjene, uključujući uvođenje revizije biračkog spiska (BS) i mjera protiv zloupotrebe državnih resursa.

„Izbori se održavaju usljed zabrinutosti zbog nedosljednog pridržavanja Ustava. Tu se pritom misli na to da su izbori raspisani prijevremeno bez skraćivanja mandata Parlamenta.

Premda je proces upisa birača u cjelini bio efikasan i transparentan, međutim neusklađene pravne odredbe o zadržavanju u biračkom spisku onih čije je boravište u inostranstvu, smanjuje povjerenje pojedinih subjekata u njegovu tačnost“, stoji u saopštenju ODIHR-a.

Primjetno učešće predsjednika države, koji pritom nije kandidat i ostalih visokih državnih zvaničnika u kampanji, zamaglilo je granicu između države i vladajuće partije, ističu u izvještaju.

Ograničena misija za posmatranje izbora ODIHR (OMPI) je primila pritužbe na račun pritiska da se glasa za vladajuću partiju: u dva slučaja su započete zvanične istrage.

Medijsko okruženje je raznoliko i u velikoj mjeri pristrasno. Zavisnost od političkih interesa ograničava uređivačku autonomiju i novinarski pluralizam“, zaključujuju na kraju.

Piše: Berane online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.