Категорије
Култура

Harmonika i klavir u sazvučju i izvedbi tria Con Spirito na Barskom ljetopisu

Još jedan kamerni sastav nastupio je sinoć, u okviru 33. „Barskog ljetopisa“. Ovoga puta pred Dvorcem kralja Nikole mogao se čuti neobičan spoj dvije harmonike i klavira.

Trio „Con Spirito“, koji čine majka i ćerka Irena i Hristina Merdović i Ratka Vujačić, izveo je raznovrstan i originalan repertoar kompozicija Astora Pjacole, Morikonea, Franka Angelisa, Baha, Hermose, Semionova, Diaza i Pićurića. Iako mlad sastav koji je počeo zajedno da svira tek prije nekoliko mjeseci, dobro su uigrani i povezani istim ciljem.

“Naša želja je bila da spojimo slične senzibilitete i naše tehničke mogućnosti, da objedinimo muziku iz raznih djelova svijeta, muziku kompozitora koju bismo slušali kući, u kojoj bismo uživali sa našim prijateljima”, kazala je nakon nastupa Irena Merdović ističući zahvalnost publici u čijoj su energiji uživale i one tokom nastupa.

Ovaj spoj instrumenata, sa harmonikom kao klasičnim instrumentom, pa još u ženskoj izvedbi publika „Ljetopisa“ nije imala često priliku da sluša. Merdović, koja je profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, kazala je da je ovaj instrument lako voljeti.

“Volim harmoniku zato što diše. Uzdah koji čovjek može da napravi može i harmonika. Ima tako specifičan zvuk koji nastaje uz pomoć mijeha. Podsjeća na najtananije emocije ljudske prirode koje mogu da se izraze. Radost muziciranja koja se u tom trenutku stvara je neizmjerna”, objasnila je Merdović.

Nakon koncerta, na redu su likovni i književni program. U četvrtak, 10. septembra u 20.30h biće otvorena prva od dvije izložbe ovogodišnjeg festivala. „Prepoznavanje“ je kolektivna internacionalna izložba radova šest umjetnika, koja se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Postavka će se moći pogledati u Dvorcu kralja Nikole. Na platou ispred, iste večeri, od 21h počeće i promocija zbirke poezije Aide Orahovac Kuč „Milenijum“.

Izvor: https://barinfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.