Категорије
Друштво

Osnovana Nevladina organizacija “Brda”

U Martinićima je nedavno održana osnivačka Skupština grupe građana, na kojoj je donesena odluka o osnivanju nove nevladine organizacija – “Brda”.

Ciljevi oko kojih se okupili Bjelopavlići i Piperi su “očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sedam Brda Crne Gore, zaštita životne sredine i promocija održivog razvoja kao stila života.

Ekološki aktivista iz Pipera, dopisnik našeg portala, a ujedno i jedan od osnivača NVO “Brda” – Milovan Marković, kazao nam je da “ideja o pokretanju organizacije koja bi se bavila: tradicijom, kulturom, istorijskim nasleđem Brda datira još od prije dvije godine”.

“Želja i potreba za osnivanjem organizacije ovakvog profila javila se prije dvije godine. Razloga je više, a jedan od njih svakako je i taj što su Brda kao jedan ethos u Crnoj Gori to dugo čekala. Odnosno, neku organizaciju koja bi se na adekvatan način pobrinula da promoviše i popularizuje kulturno-istorijsko bogatstvo koje baštine ovi krajevi”, kazao nam je Marković.

Prema njegovom mišljenju, odrednica Brda je kroz istoriju možda malo i nepravedno zaboravljena.

“Naziv Brda, za teritoriju koju pokrivaju plemena: Bjelopavlići, Piperi, Kuči, Bratonožići, Morača, Rovca i Vasojevići – upotrebljavan je do kraja 19. vijeka.

Brda su zvanično se Crnoj Godi počela pripajati 1796. godine, nakon bitke na Krusima. Naša današnja država je koristila u službenoj i zvaničnoj upotrebi koristila je naziv “Crna Gora i Brda”. Brđani su predstavljali onaj dio crnogorskog naroda, koji se zbog spoljnopolitičkih prilika nije mogao ujediniti sa Crnom Gorom. Zato je živio pod nekom svojom upravom, po nekim svojim zakonima, trudeći se da očuva slobodu i nezavisnost”, objasnio je on.

Marković nam je kazao i da je želja osnivača i pokretača ove NVO, da sačuvaju posebnost i sve ono što je krasilo brdska plemena kroz istoriju, tu podrazumijevajući “kulturu, tradiciju i antifašizam”, a sve njegujući i popularizujući koncept života u skladu sa prirodom i zdravom životnom sredinom, za koju će se boriti.

“Želja i potreba za osnivanjem organizacije ovakvog profila javila se prije dvije godine. Razloga je više, a jedan od njih svakako je i taj što su Brda kao jedan ethos u Crnoj Gori to dugo čekala. Odnosno, neku organizaciju koja bi se na adekvatan način pobrinula da promoviše i popularizuje kulturno-istorijsko bogatstvo koje baštine ovi krajevi. Takođe, istorijsko- geografski prostor Brda nije dovoljno vrednovan u trenutnoj turističkoj ponudi Crne Gore, a i ukupna slika razvoja Brda zaostaje za državnim prosjekom, pa kako su sjećanja na istorijska događanja i identitet veoma jaka, odlučeno je da se sistematski poradi na tome”, kazao nam je Marković.

Na naše pitanje na koji način planiraju da u svom daljem djelovanju objedine očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Brda i zaštitu životne sredine, Marković objašnjava: “Veoma lako i prije svega na inovativan način. Pošto svi volimo i osjećamo tu pripadnost plemenima, fokusiraćemo se samo na ono što nas spaja. To je prije svega afirmacija naše tradicije, kulture i njega tog nasleđa, želja za zdravom prirodom koja okružuje ove brdske krajeve, ali i želji da se vratimo svojim imanjima, koja u današnje vrijeme moraju ispunjavati taj preduslov održivosti, kako bi se mogli dalje razvijati u skladu sa prirodom. Baš onako kako su to radili naši stari.”

“Veoma lako i prije svega na inovativan način. Pošto svi volimo i osjećamo tu pripadnost plemenima, fokusiraćemo se samo na ono što nas spaja. To je prije svega afirmacija naše tradicije, kulture i njega tog nasleđa, želja za zdravom prirodom koja okružuje ove brdske krajeve, ali i želji da se vratimo svojim imanjima, koja u današnje vrijeme moraju ispunjavati taj preduslov održivosti, kako bi se mogli dalje razvijati u skladu sa prirodom. Baš onako kako su to radili naši stari, radom na podizanju kvaliteta života svih mještana Brda kroz određene programe razvoja proizvodnje organske hrane, turističke ponude… “

Iz NVO “Brda” za 20. septembar najavljuju jednu zanimljivu aktivnost, koja će, kako kažu, na djelu pokazati “kojim pravcem inovativnosti u očuvanju nasleđa i životne sredine će se oni kretati”, a o čemu će naknadno obavijestiti javnost u narednim danima.

Izvor: https://volimdanilovgrad.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.