Категорије
Друштво

НКТ „ИНЖЕЊЕРИНГ“: ЗАШТО ЦРНА ГОРА ПЛАЋА ПЦР ТЕСТОВЕ ПО МНОГО ВЕЋОЈ ЦИЈЕНИ, КОМЕ ОДГОВАРА НАМЈЕРНО РАЗАРАЊЕ „ПАНДЕМИЈСКОГ“ буџета?

Забринута лица која, наводно драматично страхују за наше здравље мјесецима, из Министарства, Института за јавно здравље, и НКТ -а су већ оштетила пандемијски буџет за милионе, а чини се да то намјеравају и у будуће

Укупан број активних случајева КОВИД19 у Црној Гори тренутно износи 2.085. Од почетка године укупан број регистрованих случајева инфекције новим коронавирусом је 6.712.

Досадашњи просјек потрошње на дневном нивоу је 450 ПЦР тестова, чија јединична цијена износи око 30 евра. Дакле, на мјесечном нивоу неопходно је обезбиједити 13 500 тестова, укупне вриједности 405 000 евра“, стоји у информацији Министарства здравља.

Наш портал је у сазнању да, према поузданим и конкретним понудама из Кине (одакле су и тестови које тренутно користи Институт) ПЦР тестови са пратећим реагенсима се на слободном тржишту могу купити по цијени између 7 и 12 долара.

Ти тестови у потпуности задовољавају све стандарде и сертификате Европских и Америчких института (ФДА и сл.)
Такође су компатибилни са опремом коју посједује Институт за јавно здравље.

Према информацијама које посједујемо, досадашњи добављач који снадбијева наш Инситут за Јавно здравље ПЦР тестовима је кинеска компаније „SANSURE“.

Како је понуда поменуте компаније из Кине транспарентна, лако смо дошли до информације да је јединична цијена ПЦР теста са неопходним реагенсима износи мање од 12 долара по тесту.

Зато се намеће логично питање – на који начин и коме Институт плаћа разлику до 30 евра?

Да не говоримо о могућности набавке и од других кредибилних и међународно сертификованих произвођача гдје би једнако квалитетне тестове могли куповати по дупло нижим цијенама од поменутих 12 долара по једном тесту.

Дакле, лако је израчунати да према математици иза које стоји Министарство здравља око 250.000 евра износи мјесечна разлика овакве нечасне набавке.

Забринута лица која, наводно драматично страхују за наше здравље мјесецима, из Министарства, Института за јавно здравље, и НКТ -а су већ оштетила „пандемијски“ буџет за милионе, а чини се да то намјеравају и у будуће.
Профитерство и са респираторима

Слична ствар се дешавала и приликом набавке респиратора.

Наиме, НКТ и ИЗЈ су из буџета издвајали 18.872, односно 19.728 евра за респираторе које су набаљали од фирме „Глосариј“ која већ годинама зарађује на „муци“ грађанан Црне Горе, продајући љекове по цијени која је неколико пута већа од цијене љекова у окружењу.

Са друге стране, Хајриз Хачко Брчвак, који је у више наврата, слао помоћ Црној Гори, објавио је фактуру за купљена медицинска средства у висини од 180.000 долара. На фактури се јасно види да респиратори коштају 4.700, односно 5.000 долара.

Прве респираторе Брчвак је платио својим новцем и поклонио Црној Гори, док је друге Влада платила нашим новцем компанији Глосариј, која нам је, како су сами рекли, респираторе продала без марже по четири пута већој цијени.

Пословање, као и основање Националног координационог тијела од самог старта пратиле се бројне контраверзе, што су критиковали не само грађани, већ и политички субјекти, НВО организације као и бројни љекари.

Последњи у низу скандала који се везује за НКТ-а, десио се на тзв. „патриотском скупу“ присталица ДПС-а у Подгорици, на којем су присуствовали бројни чланови тог тијела, Предраг Бошковић, Иван Вуковић, упрскос мјери забране окупљања више од 100 људи на отвореном. Такође, први човјек НКТ-а Милутин Симовић на свом званичном Фејсбук профилу преносио је уживо прославу са трга, да би након пар дана објаснио да је то заправио „грешком преносио админ његове ФБ странице“.
Подсјетимо, ни први човјек ИЗЈ Бобан Мугоша није осудио своје колеге због присуства на скупу, али је зато запријетио грађанима да је сценарио „lokdauna“ сасвим извјестан уколико се настави тренд раста броја обољелих.
Љекари траже оставке чланова НКТ-а

Присуством и ливе укључењем са митинга предсједника Националног координационог тијела за заразне болести (НКТ) Милутина Симовића, министра одбране Предрага Бошковића и других чланова НКТ ово, ионако, противуставно тијело потпуно је изгубило и оно мало кредибилитета и саму сврху постојања, саопштио је Вук Кадић, специјалиста радиологије, и члан експертског тима Здравка Кривокапића, носиоца листе коалиције „За будућност Црне Горе“.

Истог става је и кандидат за посланика с листе коалиције „За будућност Црне Горе“, љекар Владимир Добричанин, који је казао да је Клинички центар Црне Горе постао штаб одлазећег ДПС-а.

Он је навео да је Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) показало своје право лице – да им је „ДПС важнији од ваших професија и живота и мира наших пацијената“.

Члан Кризног медицинског штаба, доктор Немања Радојевић поднио је оставку на чланство у том штабу, а исто то је урадио и шеф Кризног медицинског штаба др Ранко Лазовић. Међутим, Симовић и Мугоша за сада не намјеравају да напуштају НКТ, односно ИЗЈ.

Izvor: ИН4С

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.