Категорије
Друштво

Radionica na Fakultetu za menadžment HN: Održivi razvoj u turizmu za budućnost stabilnosti i prosperiteta

Na Fakultetu za menadžment Herceg Novi danas je počela Letnja škola – Održivi razvoj u turizmu, koja se odvija u partnerstvu sa lokalnom Turističkom organizacijom, Avanturističkim parkom “Vrbanj” i NVO “Sinergija”, a uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore.

Polaznicima Ljetnje škole obratila se dekan doc. dr Irena Petrušić, koja je predstavila sadržajan program za narednih sedam dana i osnovnu ideju, dok je edukativni skup otvorila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Prema njenim riječima, Herceg Novi ima sreću da upravo rukovodstvo i nastavni kadar Fakulteta za menadžment preduzima korake sa ciljem podizanja svijesti o kvalitetnom i održivom razvoju turizma, očuvanju i valorizaciji prirodnih potencijala, marketinškim inovacijama, ali i o mogućnostima i dilemama koje nas u perspektivi očekuju.

-Nesumnjivo, kao država, grad, društvena zajednica, za ostvarenje ovih ciljeva oslonac moramo tražiti u onima koji edukuju sadašnje i buduće generacije. Zadovoljenje potreba sadašnje generacije bez dovođenja u pitanje zadovoljenja potreba budućih generacija važan je globalni cilj. Najveći izazov za čovječanstvo, a samim tim i naše društvo, je obezbjeđenje zdravog rasta bez degradacije i uništavanja prirodnih resursa i bez zagađenja životne sredine, kako bismo narednim generacijama obezbijedili budućnost stabilnosti i prosperiteta, poručila je Đurović prilikom otvaranja.

➡️ Nakon uvodnih riječi, polaznici su danas pratili predavanja na temu prostornog planiranja u funkciji održivog razvoja, o čemu su govorili Slađana Lazarević iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i prodekan za nastavu doc. dr Nikša Grgurević.

➡️ O marketinškim aspektima u ruralnom razvoju će tokom sjutrašnjeg dana govoriti prof. dr Dragan Klarić, dok će doc. dr Bojana Ostojić održati radionicu na temu “predstavljanje ruralnih naselja u Crnoj Gori kroz internet marketing”, nakon čega će uslijediti i posjeta Avanturističkom parku “Vrbanj”, kao uspješnom primjeru održivog turizma.

➡️ Trećeg dana škole će predstavnici Turističke organizacije Herceg Novi govoriti o faktorima atraktivnosti turističkih destinacija u funkciji konkurentnosti, nakon čega će biti održano predavanje koje će se odnositi na 3D štampu i mogućnosti koje pruža, a polaznici će imati priliku i da koriste pomenutu tehnologiju.

➡️ Ljetnja škola biće prilika i da se polaznici bliže upoznaju sa vrstama održivih materijala koji se koristi prilikom izgradnje turističkih objekata. Doc. dr Jovana Jovanović će održati predavanje o primjeni novih građevinskih materijala u funkciji povećanja energetske efikasnosti turističkih objekata. Dr Kosara Kujundžić, dipl.inž.arh. će takođe govoriti o praktično primjenjljivoj metodologiji u sektoru turizma kojom se teži ostvarivanju ciljeva agende 2030. te održati „Lego serious play“ metod radionicu gdje će se timskim radom kroz igru istraživati mogućnosti i potencijali razvoja održivog turizma u Crnoj Gori.

➡️ O alternativnim izvorima energije kao značajnom faktoru održivog razvoja će govoriti prof. dr Đorđe Jovanović, dok će o praktičnoj primjeni solarne energije govoriti Antonije Pušić (Rambo Amadeus), koji je uz podršku UNDP projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“ obnovio brod star čitav vijek i pretvorio ga u solarni jedrenjak – jedrilicu na solarni pogon koju pokreće isključivo energija sunca.

➡️ U programu Ljetnje škole je i predavanje na temu “zelenog turizma”, odnosno “zelene ekonomije” u kojoj su vitalne veze između ekonomije, društva i životne sredine uzete u obzir, koja utiče na transformaciju proizvodnih procesa i modela potrošnje, doprinosi smanjenju otpada i zagađenja, utiče na efikasno korištenje resursa, materijala i energije, stvara pristojne mogućnosti za zapošljavanje, smanjuje nivo siromaštva i poboljšava jednakost u raspodjeli dohotka. O ovim temama će govoriti ekološka aktivistkinja Milica Boca.

➡️ O preduzetničkim modelima u funkciji održivog turizma predavanje će održati prof. dr Vasilije Kostić, dok će kao primjer iz prakse i radionicu održati mr Bojana Otašević, vlasnica i direktorica kompanije “Mille Baci”, koja se bavi proizvodnjom domaćeg crnogorskog sladoleda.

➡️ Sedmi dan ljetnje škole posvećen je upravljanju kulturnom baštinom i održivom turizmu. NVO Sinergija je nevladina organizacija iz Herceg Novog, čiji je osnovni cilj prepoznavanje i revitalizacija lokalnih javnih prostora i kulturne baštine, i stavljanje istih u upotrebu kroz različite projekte, kao što je na primjer revitalizacija i aktivacija tvrdjave Španjola kroz umjetnost kao i njena buduća obnova. Polaznicima će se obratiti predstavnik navedene organizacije Vuk Čvoro.

Po završetku Ljetnje škole, polaznicima će biti dodijeljeni sertifikati, uz proglašenje onih koji su se pokazali kao najkreativniji na radionicama.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.