Категорије
СНП

Ministarstvo prosvjete da omogući da školska godina otpočne na najbolji i najsigurniji način

Do početka školske godine ostalo je svega dvije sedmice, a Ministarstvo prosvjete ne pronalazi način da se izbori sa aktuelnim problemima. Otkad je njegova partija na izborima prošla kao bosa po trnju, Damir Šehović se očigledno ne bavi svojim poslom.

Socijalistička narodna partija Crne Gore traži od Ministarstva prosvjete da se što prije odredi prema peticiji koju je potpisalo preko hiljadu roditelja, kojom traže da se ukine obavezno nošenje maski u učionicama.

Saglasni smo sa predlogom roditelja da učenici nose maske samo do ulaza u učionicu, a zatim da ih skidaju. Uz obezbjeđenje neophodne distance između klupa, kao i adekvatnu higijenu, smatramo da bi se omogućila dovoljna prevencija i da bi se moglo stvoriti okruženje sigurno za boravak djece u školama.

Brojni stručnjaci upozoravaju da će djeca koja nose maske nekoliko sati biti izložena stresu, opterećenju, ali i nepotrebnom strahu. Prema naučnim dokazima, nošenje maski izaziva niz psiholoških posledica na rast i sazrijevanje djeteta, socijalizacije i osjećaja bliskosti sa drugom djecom. Takođe, vlažne maske izazivaju porast bakterija i postepeno trovanje organizma toksinima.

U aktuelnoj ekonomskoj situaciji, odnosno krizi koja potresa Crnu Goru, tražiti od roditelja da djeci obezbijede nošenje tri maske u školu svakog dana, smatramo neodrživim, pa čak i drskim predlogom. Podsjećamo da je prošle godine školu pohađalo oko 95.500 osnovaca i srednjoškolaca.

Priličnu konfuziju izaziva i odluka da dio učenika pohađa nastavu u školama, dok će drugi dio to činiti onlajn. SNP CG ukazuje i na to da je neophodno da škole obezbijede tehničku podršku kao što su telefoni, tableti, laptopovi i internet, jer postoji veliki broj porodica sa više djece, pa ne mogu svi pratiti nastavu sa jednog uređaja.

SNP CG traži od nadležnih iz ovog resora da što prije izađu sa održivim rješenjima koja će ići u korist djece i roditelja, kako bismo školsku godinu otpočeli na najbolji i najsigurniji mogući način.

Foto – ilustracija: RTV Budva

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.