Категорије
Актуелно

О. Гојко Перовић: Црква нема никакав интерес ни план да саставља Владу Црне Горе

„Никаквог простора нема да се црква бави састављањем било које владе, ни ове сад, ни било које будуће“

Ректор Цетињске богословије, Гојко Перовић изјавио је у емисији Studio N1 Live  да Српска православна црква у Црној Гори нема никакав интерес, ни план да учествује у формирању будуће Владе Црне Горе. Он је навео „да ће се црква након ових избора растати са политиком“.

„Мишљење вjерника и свештеника је да се је црква задесила на политичкој раскрсници, односно невољно ушла у доба предизборне кампање у Црној Гори. Сви добро знате да се је то десило на начин да је власт ушла у једну авантуру са Законом о слободи вjеорисповијести који је изазвао велики протест вјерника, свештеника и других грађана који не припадају цркви, али који су у овако лошем закону препознали кршење Устава“, навео је Перовић.

Он је оцијенио да се предлагањем спорног закона увела у Црну Гору друштвену нестабилност.

Поводом позивања црквених великодостојника да не гласају за тренутну власт у овој држави, Гојковић напомиње да „то црква до сада никада није радила“ и вјерује да „то више никада неће радити“.

„Имала је право, имамо примјере у другим земљама западне демократије да се црква, православна у Грчкој, као и католичка у Италији, да се (укључују у кампање) када дође до преплитања друштвених и грађанских тема које су истовремено битне и за живот цркве. Одуговлачење претходне власти да овај закон ријеши по препорукама европских институција довело је цркву у ситуацију да позове људе не да гласају за неку странку, него да не гласају за оне странке која су довела до таквог једног лошег закона“, оцијенио је Перовић.

Према његовим ријечима, Српска православна црква у Црној Гори је веома утицајан друштвени фактор и додаје да се не може „маказама подијелити гдје је граница друштвеног и политичког, и тако треба и да остане“.

„Црква нема формалну политичку ангажованост, нити је заинтересована да је има. Дакле, утицај цркве је велики, па је самим тим и утицај митрополита Амфилохија велики, и мимо граница Црне Горе, и мимо простора Балкана“, рекао је он.

Нада се да ће се црква након ових избора „растати са политиком“ и додаје да „црква нема интереса нити план да се бави састављањем Владе Црне Горе“.

„Никаквог простора нема да се црква бави састављањем било које владе, ни ове сад, ни било које будуће“, подвукао је он.

„Црна Гора неће бити теократска држава“

„Крајњи интерес је да Скупштина Црне Горе у новом сазиву изгласа квалитетан Закон о слободи вјероисповијести, а могуће је да са тим у пакету или прије тога дође до рјешавања питања непотписаног уговора државе са Српском православном црквом“, казао је Перовић.

Он је одбацио спекулације да ће Црна Гора убудуће бити теократска држава.

„Пропали пројекат државне цркве нас враћа у простор секуларизма и удаљава од било какве теократије. Као што не желимо државну цркву, тако немамо амбиција нити видимо било какву корист за цркву да се прави некаква црквена држава нити је то могуће у 21. вијеку“, поручио је Перовић.

Он је демантовао и спекулације о утицају СПЦ на избор Здравка Кривокапића за лидера опозиције на одржаним изборима.

„Кривокапић је слободан човјек, интелектуалац, професор Универзитета, и нађите ми земљу у Европи у којој би могла да му се припише као грешка то што је вјерник и што посјећује црквене скупове. То су везе мени познате професора Кривокапића са црквом, али то је свјетлосним годинама далеко од тога да се црква према њему односи као према неком експоненту“, рекао је Перовић.

Он за међуетничке инциденте који су забиљежене након избора рекао да су „инструисани из центара политичке моћи“, као и да „они не одражавају реално стање суживота у Пљевљима и у другим мјестима“.

„Ја бих лично стао и бранио било ког муслимана, као што сам спреман да браним и православну цркву“, поручио је Перовић.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.