Категорије
СНП

Zaim Ličina uvjeren da dolaze bolji dani za područje Bihora

Nova vlast će zaustaviti iseljavanje Petnjičana

PETNjICAPredsjednik OO SNP-a Petnjica Zaim Ličina ocijenio je juče da, nakon političkih promjena u Crnoj Gori, dolaze bolji dani za područje Bihora. On je kazao da iskreno vjeruje da će država, uvezivanjem brojnih mjera, donijeti posebnu strategiju za zaustavljanje migracije lokalnog stanovništa.

-Svih ovih godina slušali smo samo deklarativna zalaganja zvaničnika o zaustavljanju iseljavanja s područja Petnjice. Imali smo prilike da čujemo kako će se otvaranjem radnih mjesta i oživljavanjem privrede zaustaviti odlazak mladih i kako će naša sela doživjeti svukupni preporod. Međutim, od toga skoro ništa nije bilo, tako da danas više Petnjičana živi u inostranstvu, nego u mjestu svog rođenja. Zato očekujem da će nova Vlada imati više sluha za područje Bihora i da će usvajanjem posebne strategije napraviti ambijent u kom će lokalno stanovništvo pronalaziti mogućnost da radi i živi od svoga rada. Ubijeđen sam da će do toga i doći i da Petnjica više neće biti slijepo crijevo na mapi crnogorskih gradova – naglasio je Ličina.

On smatra da je neophodno da se formira posebni fond iz koga bi se finansirali razvojni projekti na području Bihora.

-Mi smo došli do pozicije da je neophodno da država direktno ulaže novac u porodice na području Petnjice, kako bi ih stimulisala da započnu sopstveni biznis. To bi morala da budu i bespovratna sredstva na osnovu kojih će se formirati jača gazdinstva kadra da svoje proizvode ponude tržištu širom Crne Gore. Važno je reći da Bihor raspolaže izuzetnim resursima koji daju šansu za jačanje porodičnog biznisa. Ako se iskoriste mogućnosti za instaliranje mini- pogona za proizvodnju zdrave ekološke hrane, drvopreradu i preradu ljekobilja, onda je napravljen početni korak ka punoj afirmaciji vrijednosti koje nam je majka priroda podarila. Sve to treba da prati red na tržištu gdje će se, u odnosu na uvoznu robu, prednost dati domaćem proizvodu. Siguran sam da je to dobitna kombinacija za prosperitet naše Petnjice – kazao je Ličina.

Naglasio je da se mladi bračni parovi moraju obuhvatiti posebnim stimulansima.

-Mladi ljudi su dosad bili prepušteni sami sebi. Zato su masovno i odlazili iz Petnjice. Neznatna pomoć je stizala pojedincima i to selektivno, zavisno od političke pripadnosti. Ta praksa se mora prekinuti na način što će se mladim bračnim parovima davati posebni stimulansi kako bi stvorili sigurnost za bolje sjutra. A to je nova vlast u svojim programima i najavila -istakao je Ličina.

Bihorci nemaju čega da se plaše
Ličina ističe da uspostavljanjem nove vlasti Petnjičani nemaju čega da se plaše i da im je bezbjednost potpuno zagarantovana.

-Imali smo priliku da čujemo kako će, ako DPS izgubi vlast, doći teški dani za narod Petnjice. Neki su poručivali da će u tom slučaju Petnjičani morati da se sele u neke druge krajeve. Međutim, narod Petnjice nikad nije bio bezbjedniji nego danas kad je DPS izgubio vlast u Crnoj Gori. Poručujem mojim sunarodnicima s prostora Bihora da više nema pritisaka i da ih niko nikada neće mrko pogledati od strane predstavnika nove vlasti. Naprotiv, oni će dobiti veću slobodu nego što su je do sada imali. Moći će slobodno da žive i rade i da na izborima zaokružuju onog za koga misle da je najbolji – naglasio je Ličina.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.