Категорије
Актуелно

Bečić izabran za predsjednika Skupštine

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25

Lider koalicije „Mir je naša nacija“ i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

foto: Savo Prelević

„Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savjesno, tako mi Bog pomogao“, rekao je Bečić nakon glasanja.

Prije glasanja poslanici koalicija „Za budućnost Crne Gore i „Crno na bijelo“, poslanici Bošnjačle stranke i poslanik Albanske izborne liste „Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj“, Nik Đeljošaj najavili su da će podržati predlog da Bečić bude predsjednik Skupštine.

DPS i SDP najavili su da će biti „uzdražni“, dok su Andrija Popović (Liberalna partija) i Socijaldemokrate Crne Gore kazali da će biti protiv izbora Bečića za predsjednika parlamenta.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je da ta partija povodom predloga da Bečić bude predsjednik Skupštine „DPS imati neutralan stav“.

„Nećemo glasati ni za Bečića, ali ni protiv“, rekao je Nikolić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da postoji bojazan da će doći „do dezintegracije Crne Gore, gubitka našeg suveriniteta“.

„Vjerujemo da ćemo svi mi u ovom novim političkim okolnostima doprinos da se Crna Gora sačuva, da taj očekivani popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da Crna Gora izgubi državni status i postane dio neke druge države“, rekao je Popović.

On je čestitao Bečiću na izboru predsjednika parlamenta, ali najavio da ga Liberalna partija neće podržati.

„Razlog možda leži u prošlosti, to je poslanik koji u proteklom mandatu nije dolazio na sjednice“, rekao je Popović, dodajući da nova opozicija treba da se zamisli da li uopšte treba da dolazi na skupštinska zasijedanja.

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović kazao je da su oni stvorili preduslov za pokretanje demokratskog točka, ali da će put kroz koji Crna Gora mora proći biti težak.

„Dabogda da ima snage da Crnu Goru dovedemo kao Češku. Hoću Crnu Goru kao Češku“, rekao je Radulović.

Lider i poslanik SNP-a Vladimir Joković rekao je da „niko ne treba da brine o državno-pravnom statusu Crne Gore.

„Crna Gora je jednako svih njenih građana. Neki su nažalost referendum 2006- uzeli kao samo svoje, a prije toga na referendumu 1992. glasali za zajedničku državu“, rekao je Joković.

Vladimir Joković
Vladimir Joković

Najavio je da će SNP glasati da Bečić bude predsjednik Skupštine.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da su građani nakon 30. avgusta vidjeli „da se ništa apokaliptično nije desilo“.

„Niti sam Zetu odnio u Kruševac, niti Podgoricu u Pirot… niti sam krenuo da rušim teritorijalni integrtitet i nezavisnost Crne Gore. Saopštavamo da što se tiče DF-a teritorijalna nezavisnost i integritet Crne Gore su neupitni i branićemo je odlučnije nego što ste je branili vi“, rekao je Knežević i potvrdio da će poslanici koalcije „Za budućnost Crne Gore“ glasati za imenovanje Bečića za predsjednika parlamenta.

On je ponovio da „Vladu neće sastavljati ni koncern Vijesti, ni oni koji su i prije današnjeg saziva pokušali da od Srba naprave remetilački faktor“.

Miloš Konatar u ime platforme „Crno na bijelo“ rekao je da daju podršku Bečiću.

„On će imati zadatak da pokaže kako istinski treba da funkcioniše jedna institucija. U prethodnom sazivu ta institucija i predsjedavanje doživjelo je i dotaklo najniže grane“, rekao je Konatar.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da vjeruje da će „svi zajedno doprinijeti na jačaku institucija i unapređujemo život u Crnoj Gori“.

„Mi smo tu, dali smo kvoru, učestvovaćemo u svim sjednicama i nećemo bojkotovati parlament“, rekao je Brajović i kazao je da njegova partija neće podržati predlog da Bečić bude predsjednik Skupštine.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je rekao da će ta partija podržati izbor Bečića za predsjednika parmalemnta.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da će ta partija prilikom glasanja za predlog da Bečić bude predsjednik Skupštine biti uzdržana.

Nosilac Albanske izborne liste „Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj“, Nik Đeljošaj kazao je da će Albanskla alternativa podržati predlog za izbor Bečića.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.