Категорије
Актуелно

Budva i dalje pod blokadom, Jovanić ćuti mjesecima

Iako je na računu Opštine Budva više od pet miliona eura, Opština ne može isplatiti plate radnicima, niti obaveze prema brojnim povjeriocima

Iako je na računu Opštine Budva više od pet miliona eura, koliko se novca sakupilo u protekla četiri mjeseca od kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja sredstvima, Opština Budva ne može isplatiti plate radnicima, niti obaveze prema brojnim povjeriocima.

Novu gradsku vlast dočekala je blokada, ista ona koju je par dana prije čuvene sjednice u šatoru 29. maja, kada se odlučivalo o smjeni tadašnjeg gradonačelnika Mara Carevića i šefa parlamenta Krsta Radovića, ekspresno donio Privredni sud.

Puna četiri mjeseca sud je ćutao na prigovor koji je odmah uložila Carevićeva administracija, preko pravnog zastupnika. Sam Carević, kao i potpredsjednik Demokrata i nekadašnji gradonačelnik Dragan Krapović više puta su pozivali predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i ministra finansija Darka Radunovića da skinu blokadu, smatrajući ovakvu odluku političkom, i jednom vrstom pritiska na vlast u metropoli turizma. A resor Radunovića traži od Budve da državi uplati 29,3 miliona eura, koliko je njemačko-austrijski koncern uoči Nove godine naplatio iz državne kase aktiviranjem garancija za projekat otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, za koji je inače garant bila izvršna vlast u Podgorici.

Jovanić
Jovanićfoto: Savo Prelević

Radnici gradske administracije i ustanova kulture te lokalnog javnog servisa nijesu tokom ljeta primali plate, sve dok Budvu, pred kraj izborne kampanje nije posjetio premijer Duško Marković, koji je dogovorio da se plate isplate iz tekuće budžetske rezerve. Tada je direktno iz budžeta na račune radnika isplaćeno gotovo dva miliona eura na ime zaostale dvije, odnosno tri plate. Takav postupak premijera u sadašnjoj vlasti smatraju krivičnim djelom, i tvrde da će ovakav transfer novca biti krivično procesuiran.

Račun Opštine je nažalost i dalje u blokadi, a juče je novi/stari predsjednik parlamenta Krsto Radović uputio otvoreno pismo Jovaniću upozoravajući ga da sud mora odlučiti po prigovoru, jer u suprotnom smatraće ga lično odgovornim.

”Krajem maja mjeseca je pravni zastupnik Opštine Budva Vladan Bojić podnio prigovor na rješenje Privrednog suda kojim je uspostavljena privremena mjera zabrane raspolaganja budžetom Opštine Budva, a po predlogu Ministarstva finansija zbog spornog dugovanja po osnovu aktivirane državne garancije od strane firme WTE. Uskoro će četvrti mjesec da sudsko vijeće Privrednog suda nije odlučilo po prigovoru i uvažilo stav Opštine Budva da se radi o nezakonito ustanovljenoj privremenoj mjeri, čime su prekoračeni svi zakonom utvrđeni rokovi, posebno ako se zna koliko takvo jedno rješenje pogađa građane Opštine Budva i privredu koja je već dovoljno ugrožena zbog aktuelne pandemije koronavirusa”, naveo je Radović u otvorenom pismu.

Podsjeća da Opština zbog ove mjere ne može redovno servisirati svoje obaveze prema povjeriocima, zaposlenima u lokalnom javnom sektoru i privredi.

“Kao predsjednik najvišeg organa vlasti u Opštini smatram da je ovakvo ponašanje Privrednog suda apsolutno nedopustivo i neodgovorno. Zaposleni u Opštini već dva mjeseca ne primaju zarade i mnogima je ugrožena egzistencija, a ovu situaciju je karastrofalna turistička sezona samo pogoršala. Prije svega iz ovog razloga apelujem na vas da kao predsjednik Privrednog suda uložite svoj autoritet i zakonska ovlašćenja kako bi se konačno odlučilo po prigovoru Opštine Budva i ukinula sporna privremena mjera. U suprotnom lično ću vas smatrati odgovornim i kod nadležnih institucija pokrenuti pitanje odgovornosti i vas i svih koji su direktno i indirektno uključeni u ovaj sraman proces koji se vodi protiv Opštine Budva i njenih građana, koji nisu dužni da trpe posljedice kriminalnih poslovnih aranžmana nekih ranijih nosioca vlasti u državi i Opštini“, zaključio je Radović.

„Vijesti“ nijesu dobile odgovore ni nakon deset dana od Privrednog suda zbog čega nije odlučivano po prigovoru koji je Opština odmah dala na rješenje o privremenoj mjeri.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.