Категорије
Актуелно

Tri koalicije saglasne: Glasaće se o Bečiću, potpisi za Krivokapića

Današnjom sjednicom parlamenta predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović

Demokratski front predložio je da lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić bude predsjednik Skupštine, a nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivpokapić mandatar buduće Vlade.

„Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda“, saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine.

Predsjedavajući Miodrag Lekić je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović rekao je da je predlo DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje „čovjek od riječi“.

„Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsjednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara“, kazao je Abazović.

Bečić je kazao da poslanici ZBCG i „Crno na bijelo“ imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije „Mir je naša nacija“ ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsjednika Skupštine na način kako su predložili, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Lekić je nakon njegovog izlaganja dao pauzu.

Dio poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku današnje konstitutivne sjednice 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (“Mir je naša nacija”), kome pomaže najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, „Crno na bijelo“ četiri, Albanska koalicija – Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, Albanska lista jedan, i koalicija „Mir je naša nacija“ deset mandata.

„Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35“, saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Ivanović
Ivanovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

Nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega urađenog prije, kazao je predsjedavajući Lekić.

„Ono što je negativno zahtijeva radikalan diskontinuitet. Neće biti revanšizma ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da se gradi zemlja kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova Skupština biti mjesto pluralizma, legitimnog, konfrontacija ideja, ali i mjesto sinteze, dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovdje postignemo kao konsenzus, to nismo imali ranije“, kazao je Lekić.

foto: Screenshot/TV Vijesti

Nisu nas građani izabrali da se nadgornjavamo nego da rješavamo probleme, poručio je on.

Konstatovane su ostavke koje su podnijeti iz Zoran Pažin iz DPS-a i Stevan Katić iz koalicije „Mir je naša nacija“.

Poslanik Milan Knežević je građanima čestitao slobodu izvojevanu „pod barjacima hrabrosti i nepokolebivosti.“

„Tu slobodu niko neće ugroziti niti će je dovesti u pitanje, niti će se želje hiljada i hiljada građana koji su glasali promjene, za budućnost Crne Gore naći kao gubitnici“, poručio je Knežević.

Knežević je u izlaganju iznio i niz optužbi na račun jednog od vlasnika Vijesti Željka Ivanovića.

Poslanik LP Andrija Popović zamolio je Lekića koji predsjedava Skupštinom da to radi oszbiljinije, ali je poručio i da ga razumije, jer poslanik Demosa, kako tvrdi Popović, nije iskusan.

Na sjednici osim poslanika prisustvuje i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja parlamenta su četiri tačke:

– Izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika

– Izbor predsjednika Skupštine

– Utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika Skupštine

– Izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.