Категорије
СНП

Što prije evidentirati imovinu u vlasništvu države kako bi se izbjeglo arčenje novca građana

Pored službenih automobila čiji se broj povećao za 852 u poslednjih četiri godine, veliki problem za građane Crne Gore predstavlja i to što ne znamo šta se dešava sa imovinom u vlasništvu države i zašto brojne institucije često plaćaju stotine hiljada eura za zakup privatnih poslovnih prostora.

Krajnje je neprimjereno što Crna Gora ni deset godina nakon donošenja Zakona o državnoj imovini nema uspostavljen jedinstveni sistem evidencije državne imovine, niti zakonom predviđeni registar nepokretnosti. Da se radi o problemu velikih razmjera svjedoči podatak da je za zakup objekata i poslovnog prostora Uprava za imovinu 2018. godine potrošila čak 4,7 miliona eura, dok je javnosti i dalje nepoznato koliko je nekretnina u vlasništvu države, te koliki su budžetski prihodi od njihovog iznajmljivanja ili prodaje.

Primjera radi, Uprava za nekretnine je za potrebe Uprave policije u prethodnom periodu kupila 200 kvadrata poslovnog prostora u šoping centru Siti mol, u ekskluzivnom dijelu Podgorice. Prosto je nevjerovatno da na cijeloj teritoriji Glavnog grada nema adekvatnog prostora u državnom vlasništvu koji bi odgovarao potrebama ovog resora, čime bi se izbjeglo plaćanje ogromnog novca za iznajmljivanje prostora u luksuznom tržnom centru. Ovo je posebno značajno kada se zna da u Podgorici postoji veliki broj zapuštenih poslovnih prostora u vlasništvu države i Glavnog grada.

Crnu Goru je prošle godine potresla i afera „Stanovi“ koja je pokazala da je od 2009. do 2018. godine, prema procjeni NVO sektora i medija, za dodjelu stanova ili stambenih kredita „zaslužnim“ funkcionerima vlasti utrošeno skoro 14 miliona eura. Pritom, potrebno je napomenuti da su neki od njih imali priliku da stambeno pitanje rješavaju i po nekoliko puta.

Uprkos protivljenju javnosti, pa čak i zvaničnika EU koji su jasno saopštili da ovo nije u skladu sa praksama evropskih država, premijer Marković je poručio da vlast neće odustati od tog, po njegovom mišljenju, dobrog običaja. Podsjetimo samo da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, tokom deset godina mandata, dodijelio oko 600 stanova koji su bili u državnom ili opštinskom vlasništvu.

Građanima je još svježa upornost sada već bivše vlasti da oduzme imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i svih problema koje je, u vezi s tim, prouzrokovao Zakon o slobodi vjeroispovijesti. SNP CG smatra da, nakon regulisanja ovog pitanja, dužnu pažnju treba posvetiti načinu raspolaganja državnom imovinom, odnosno registrovanju i preciznom evidentiranju svih kapaciteta u državnom vlasništvu, kako bi se zaustavila dalja nedopustiva praksa arčenja novca građana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.