Категорије
СНП

Nova vlast će stvoriti uslove za nesmetanu slobodu izražavanja

Izjava za javnost Vasilija Laloševića, funkcionera SNP CG

U Izvještaju Evropske komisije stoji nekoliko zabrinjavajućih ocjena koje mogu usporiti i zakočiti evropski put Crne Gore. Ton Izvještaja nije ohrabrujući, slažu se mnogi, ali promjenom vlasti u našoj zemlji stečena je prilika da država krene naprijed, i ukoliko se primijeni očigledna politička volja da se krene u obračun sa korupcijom, počnu rasvjetljavati razne afere, započeti stvarni proces ka nezavisnosti sudstva, ima nade za nas. Ono što posebno zabrinjava je ocjena da Crna Gora nije postigla napredak u pogledu slobode izražavanja.

Hapšenja i sudski postupci protiv urednika onlajn portala i građana zbog sadržaja koji su dijelili ili objavljivali tokom 2020. godine, nisu staroj vlasti služili na čast.

Crna Gora nema čime da se mnogo pohvali ni u pogledu rešavanja starih slučajeva napada na novinare, konstatovali su Evropljani.

Broj napada na medije i novinare poslednjih godina je bio u porastu, a zapaljive izjave, čija su meta bili novinari i njihove redakcije, su bile sve prisutnije.

EK je podijelila zabrinutost i oko uredničke nezavisnosti i profesionalnih standarda javnog emitera RTCG. Ipak, u sijenci ovog Izvještaja, možda je ovo još jedna prilika da se ukaže na nezadovoljavajući položaj novinarske branše u Crnoj Gori.

Stav SNP CG po ovom pitanju je odavno poznat. Sloboda medija je temelj demokratije, ali nema te slobode dok se u potpunosti ne razriješe brojni slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i ubice Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde.

Put do istine u našoj državi nije lak. Međutim, to ne treba da obeshrabri naše poslenike javne riječi da budu i dalje značajan korektiv društvene zbilje.

Bivšu vlast kao da nije mnogo brinuo ni izvještaj „Reportera bez granica“ koji su Crnu Goru rangirali na izuzetno loše, ponižavajuće 104. mjesto. Moramo istaći, posebno zabrinjavajući tzv. ekonomski pritisak na nezavisne medije. Sa novom vlašću, i naporima medijske zajednice vrijeme je da se ovi nedostaci otklone, kako bi naš put ka Evropi bio brži i što kvalitetetniji i u interesu svih građana Crne Gore.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.