Категорије
СНП

Lokalna vlast da nađe način za pomoć nikšićkim ugostiteljima!

OO SNP Nikšić

Ugostiteljska djelatnost je jedna od onih koja je tokom pandemije korona virusa, pretrpjela najviše gubitka, kako u prvom talasu tako i sada. Opravdano ili ne, prva je bila na udaru novih mjera NKT, za šta je primjer Nikšić.

Protest ugostitelja i zaposlenih nije naišao na razumijevanje i adekvatan odgovor, uprkos činjenici da ne tako mali broj zaposlenih obezbjeđuje egzistenciju svojim porodicama upravo baveći se poslom u okviru ugostiteljske djelatnosti. Ako je već nađen i prividan način za sprečavanje širenja korona virusa, zašto nije nađen način za adekvatnu pomoć zaposlenima u ugostiteljstvu?

Zaboravlja se činjenica da isti ti koji rade kao konobari, šankeri ili vlasnici ugostiteljskih objekata, imaju iste potrebe kao i oni zaposleni npr. u Opštini i drugim djelatnostima, da i oni moraju da se prehrane, obezbijede djeci knjige, obuku ih, plate dažbine i drugo.

Ako već nije bilo razumijevanja sa državnog nivoa, negdje se očekivala adekvatna pomoć sa lokalnog, bar po logici stvari jer budžetska sredstva predstavljaju sredstva svih građana i to je nešto što je naše a ne moje.

Iz budžeta Opštine Nikšić tj. narodnih sredstava, za 2019. godinu je izdvojeno 150.000 eura na troškove goriva. Poređenja radi, Opština Budva je za taj isti period utrošila 41.000 na troškove goriva a Tivat 33.000 eura. Lokalna vlast u Nikšiću očigledno voli komforno da raspolaže narodnim parama. Posebna stavka su i službena putovanja, komunikacione usluge, troškovi reprezentacije, za šta je u 2020. godini planirano izdvojiti skoro 300.000 eura.

Lokalna vlast, ne samo da voli komforno raspolagati narodnim novcem, već se i oglušiti na molbu građana čijim se novcem puni taj budžet. Polovina sredstava koja su u 2020. godini namijenjena samo na troškove goriva, telefona, službenih putovanja itd., bila bi dovoljna za vid pomoći zaposlenima u ugostiteljstvu.

Gdje ima volje ima i načina. Zato pozivamo lokalne vlasti da nađu način i zaposlenima u ugostiteljstvu obezbijede pomoć jer ako ima za gorivo, službena putovanja i telefone, mora imati i za hleb onih čijim se novcem puni budžet, jer taj budžet je naš a ne moj.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.