Категорије
СНП

Zaštita životne sredine zaslužuje mnogo veću pažnju nego do sada

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica SNP CG i poslanica u Skupštini Crne Gore

Pred novom i prvom demokratski izabranom Vladom Crne Gore će biti izuzetno zahtjevni zadaci na diskontinuitetu od dosadašnjih nedemokratskih i neprofesionalnih praksi, ali i u pravcu poštovanja osnovnih načela i principa koje zajednički baštinimo sa ostalim državama Evropske zajednice.

U svijetlu reformskih tendencija, uputno je razmatranje i svrsishodnosti i kompatibilnosti određenih sektora i ministarstava. Na to nas posebno opominje poslednji Izvještaj EK o napretku Crne Gore, s akcentom na poglavlje 27. Iako jedno od najzahtjevnijih poglavlja, ne samo za Crnu Goru, već i ukupno za sve dosadašnje članice EU, nedovoljno mu se posvećuje pažnja u našoj državi. Poslednji izvještaj je apostrofirao slab ili nikakav napredak u najkritičnijim segmentima kvaliteta voda, vazduha, upravljanja otpadom i zaštite prirode.

Crnogorski zakoni iz ovih oblasti se neprekidno mijenjaju već više od deceniju, bez adekvatnog
obezbjeđivanja njihove primjenjivosti, što dodatno uvodi zabunu i nemogućnost implementacije, posebno imajući u vidu komleksnost materije, kao i finansijske i logističke zahtjeve za njihovu primjenu. Ta lutanja u našim strateškim pravcima u očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, za državu koja je Ustavom definisana kao ekološka, rezultirala su nagomilanim problemima, ali i nastavkom loših praksi.

Imajući u vidu da se oblast ekologije tretira kroz Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a da su u njemu uključene vrlo konfliktne oblasti izgradnja i turizam, bez obzira na naziv, koji bi trebalo da bude zajednički imenitelj, u praksi imamo mnogo ozbljniju situaciju. U ministarstvu u kojem lijeva ruka ne komunicira sa desnom dešava se izdavanje dozvola za gradnju autoputa i ujedno nedovoljna briga i devastacija rijeke Tare, daju se odobrenja za minihidroelektrane, a elaborati za procjenu uticaja na životnu sredinu su zastarjeli ili pro-forma odrađeni bez istinskog udubljivanja u kompleksnost problema i uticaje.

U okviru istog ministarstva se vrši planiranje i nadzor nad morskim dobrom, ali i izdaju dozvole za izgradnju objekata na samoj obali, gdje umjesto šetališta niču vile. Ne smije se zaboraviti da jedan od sektora ovog ministarstva čine i građevinska i urbanistička inspekcija čiji rad je u mnogo čemu upitan jer su mnoge investicije završile prvo u medijima, a tek onda u inspekcijskim postupcima. Na čelu ovog minsitarstva je lično dosadašnji premijer poslije ostavke ranijeg ministra upravo zbog objelodanjenih afera.

Pred mandatarom, profesorom Krivokapićem, kao i novom Vladom veliki je zadatak u prekidanju neadekvatnih praksi koje su do sada rezultirale brojnim aferama u oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine i inspekcija. U pogledu definisanja prioriteta nove Vlade, ali i njene strukture po resorima,

Socijalistička narodna partija Crne Gore upozorava da treba voditi računa o činjenici da je zaštita životne sredine i ustavno i principijelno opredjeljenje države, te da zaslužuje mnogo veću pažnju nego do sada.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares