Категорије
Актуелно

Varhelji: Tu smo da pomognemo novoj vladi

Crna Gora će imati podršku i pomoć Evropske komisije koja će podstaći Vladu da ostvari neophodne reforme na putu ka EU, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

On je juče boravio u posjeti Crnoj Gori i sastao se sa liderima koalicija koje su nakon izbora u avgustu formirale vlast, kao i sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

Na sastanku Varheljija sa liderima koalicije “Za budućnost Crne Gore” i “Crno na bijelo” Dritanom Abazovićem i Zdravkom Krivokapićem razgovarano je o novoj vladi, a nijesu pominjali odlazeću vlast.

Konstatovano je, kako “Vijesti” saznaju”, da treba intenzivirati saradnju EU i Crne Gore kako bi se izvele sve suštinske reforme, sve sa ciljem da Crna Gora bude naredna članica EU.

Abazović je “Vijestima” potvrdio da je Varhelji rekao da će vrata EU biti širom otvorena za novu vladu.

Mandatar za sastav nove vlade, Zdravko Krivokapić, napisao je na Tviteru da članstvo u EU ostaje prioritet nove vlasti.

“Zahvalni smo na objektivnom godišnjem izvještaju o napretku, dosadašnjoj i budućoj EU pomoći, uključujući i novi Ekonomski i Investicioni plan za Zapadni Balkan”, napisao je Krivokapić.

Varhelji je prethodno govorio na posebnoj sjednici Skupštine i istakao da računa da će vlast u Crnoj Gori da sarađuje kako bi se efikasno realizovao Investicioni plan EK za region.

On je kazao da je ubijeđen da se uz odlučan pristup i posvećenost i stvarnu realizaciju reformi može “kreirati novi pejzaž i za Crnu Goru i čitav region već u sljedećih četiri do pet godina”.

Pred Crnom Gorom su, kako je kazao, dva ključna prioriteta – produbljivanje i ubrzanje reforme naročito vezano za vladavinu prava gdje izvještaj EK jasno kaže da je sljedeći zadatak da se zadovolje privremena mjerila u okviru poglavlja vladavina prava.

“Drugo je prevazilaženje ekonomske krize zbog koronavirusa koja je pogodila Crnu Goru posebno teško zbog oslanjanja na turizam. Odgovor na ova dva ključna izazova je javna uprava koja dobro funkcioniše i nadovezivanje na napredak koji je već ostvaren”, rekao je Varhelji.

Prevazilaženje ekonomske krize zbog koronavirusa jedan od prioriteta: Varhelji u Skupštini
Prevazilaženje ekonomske krize zbog koronavirusa jedan od prioriteta: Varhelji u Skupštinifoto: Luka Zeković
Podsjetio je da se svijet suočava sa globalnom pandemijom Covid 19, ali to nije spriječilo EK da zadrži Zapadni Balkan kao ključni prioritet.

On je dodao da postoji ogroman jaz u smislu ekonomskog razvoja između regiona Zapadnog Balkana i EU.

“Što ga prije zatvorimo brže ćemo biti u mogućnosti da stvorimo jake i održive ekonomije i moći ćete brže da pristupite EU. Ove sedmice Komisija je predložila široki ekonomo-investicioni plan koji je zamišljen da podstakne dugoročni oporavak kroz značajan investicioni paket. To će dovesti do ekonomskog rasta, podržaće implementaciju reformi koje su potrebne kako biste ostvarili napredak ka EU i približili Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU”, poručio je Varhelji.

On je podsjetio da se Investicionim planom predviđa mobilizacija do 9 milijardi eura u vidu grantova za pretpristupnu pomoć u okviru budućeg Instrumenta pretpristupne pomoći.

Investicioni paket je, kako je dodao, strukturiran od deset budućih inicijativa u ključnim oblastima koje su od presudnog značaja: saobraćaj, energetika, životna sredina, digitalna ekonomija, privatna industrija, mladi.

“Pored toga, investicioni kapacitet Zapadnog Balkana treba da podstakne mobilisanje novog garantnog mehanizma za region sa ambicijom da donese investicija od 20 miliona eura, odnosno skoro jednu trećinu BDP-a čitavog regiona. Plan će u Crnoj Gori podržati realizaciju najveće javne investicije – izgradnju auto-puta Bar – Boljari, čime će zemlja biti integrisana u regionalni krak Tent-T mreže”, rekao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, to će biti podsticaj za nacionalnu privredu i odgovoriće na socijalne razlike između sjevera i juga.

Najavio i da će željeznička ruta koja povezuje Beograd, Podgoricu i Luku Bar biti obnovljena od granice do mora, a put od Podgorice do Sarajeva je takođe izabran jer je to važna veza u regionu.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Varheljijem kazao da njegov dolazak u ime svih poslanika ocjenjuje kao jasan i nedvosmislen pokazatelj da uprkos ekonomskim i zdravstvenim izazovima današnjice proširenje ostaje prioritet EU.

EK računa na vlast u Crnoj Gori da će sarađivati kako bi se realizovao Investicioni plan: Varhelji i Bečić
EK računa na vlast u Crnoj Gori da će sarađivati kako bi se realizovao Investicioni plan: Varhelji i Bečićfoto: Luka Zeković
“Posebno značajan momenat za našu državu predstavlja činjenica da izvještaj EK o Crnoj Gori dolazi u ruke nove vlasti. To je početak jedne nove epohe u saradnji naše države i EU, koja će odgovornije i dinamičnije sprovoditi neophodne reforme”, rekao je Bečić.

U novom Izvještaju EK, koji je objavljen u utorak, između ostalog je istaknuto da je potrebna snažna politička volja da se efikasno riješi pitanje korupcije u Crnoj Gori, da nije bilo pomaka u rasvjetljavanju ključnih afera, kao ni u oblasti slobode izražavanja, dok nezavisno sudstvo ostaje izazov.

Bečić je kazao da u Crnoj Gori više nikad neće biti pobjednika i poraženih, te da su sadašnja vlast i opozicija proevropske.

Varhelji je na pitanje da li Brisel ima preporuku u kontekstu formiranja nove Vlade, posebno kad je u pitanju bezbjednosni sektor u Crnoj Gori, odgovorio da nije upućen u to, niti upoznat sa programom buduće vlade.

Đukanović je na sastanku sa Varheljijem istako da je Crna Gora pokazala da je njen demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti na mnogo višem nivou u odnosu na pojedina očekivanja i potvrdio opredijeljenost da podrži svaku inicijativu i odluku nove vlade koja je u korist evropskog napretka.

„Sudićemo po djelima, ne po retorici“, kazao je Đukanović i poručio da će i u narednom periodu biti veoma aktivan sudionik državne politike.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares