Категорије
Друштво

Dogovoreno obustavljanje radova na Skrbuši na mjesec dana

Vasilije Ivanović, jedan od Rečinjana koji je protiv gradnje mHE, kazao je da će prestati i blokade, ali da će mještani posmatrati situaciju na terenu

Mještani Rečina dogovorili su sa koncesionarom „Hydro logistics“ obustavljanje svih radova na gradnji male hidroelektrane Skrbuša na mjesec dana.

Vlasnici imanja i aktivisti blokirali su jutros put prema mašinskom postrojenju mini hidroelektrane Skrbuša kako bi spriječili da do gradilišta stignu predstavnici koncesionara i izvođača radova mHE.

Vasilije Ivanović, jedan od Rečinjana koji je protiv gradnje mHE, kazao je da će prestati i blokade, ali da će mještani posmatrati situaciju na terenu.

Ivanović
Ivanovićfoto: Dragana Šćepanović

Danas je došlo do rasprave između vlasnika imanja u Rečinama, koji su za, odnosno protiv gradnje mHE, a predstavnici obje grupe mještana su se na poziv izvršnog direktora „Hydro logistics“ Slavena Burzanovića tada udaljili sa mjesta protesta kako bi razgovarali.

Aktivista Denis Mekić je ranije danas kazao da će blokirati put dok nadležne inspekcije na dođu na teren i obustave radove.

Predstavnicima koncesionara mještani i aktivisti ranije danas nijesu dozvolili ni pješke da prođu do mašinskog postrojenja, kako bi prisustvovali skupu sa dijelom vlasnika imanja u Rečinama koji se ne protive gradnji.

Mještani koji su za gradnju mHE objašnjavaju da 30 godina nastoje da dobiju asfaltni put i da će im je tek sada koncesionar to omogućiti. Oni i predstavnici koncesionara zamjeraju što su „ekološki aktivisti koji nijesu mještani, uključeni u odbranu rijeke“. Insistiraju da se dogovaraju s investitorom samo vlasnici imanja u Rečinama.

Na dijelu puta na kojem je dio vlasnika imanja uz aktiviste branio predstavnicima koncesionara da prođu, stigla je jutros i policija, koja je kasnije otišla sa mjesta blokada jer, kako su, kazali „nemaju nadležnosti da postupaju u određenoj situaciji“.

„Ovdje smo zbog prava na zdravu zivornu sredinu, vodu… Mi kao građani, kao nosioci suveriniteta branimo ovdje ono što ja naša najveća svetinja. Mi kao građani branimo Ustav i zakon“, kazao je Mekić u ime okupljenih aktivista policiji.

Martinović: Neko mora odgovarati

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je mještanima Rečina da se od nove vlasti očekuje da dosljedno sprovede reforme koje od njih traži Evropska unija.

„Poglavlja koja su ključna u procesu integrisanja naše države u društvu evropskih naroda su 23 i 24, a takođe i poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine. Dakle, neko mora odgovarati za sve dozvole i dokumentaciju koju je izdao investitorima širom Crne Gore koja su devastirali našu prirodu, šume i rijeke. Moram naglasiti da se u Barama Kraljskim ne brani samo Ljubaštica, Crnja i Čestogaz, kao na Skrbuši rijeka Skrbuša. Već su sve te rijeke glavne pritoke naše suze Evrope, naše Tare. Tako da je sve ovo zapravo odbrana rijeke Tare koju svi zajedno branimo i koju ćemo u to sam siguran odbraniti“, kazao je Martinović.

Martinović
Martinovićfoto: Dragana Šćepanović

Za devet sati na Skrbuši je bio zakazan skup vlasnika imanja u Rečinama koji se ne protive gradnji mHE. Planirano je da sa njima budu i predstavnici koncesionara.

Ivanović je rekao ranije danas da put nije blokiran za mještane.

foto: Dragana Šćepanović

Protestno okupljanje mještana, koji već nekoliko dana brane nastavak radova na mHE, bilo je najavljeno za 13 sati danas na Skrbuši. Jedini zahtjev koji su uputili koncesionaru je da ukloni mašine i prekine gradnju. Kazali su i da neće pregovarati.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.