Категорије
СНП

Nova vlada mora sačiniti jasan plan suočavanja sa nesvakidašnjom ekonomskom krizom

Mr Marija Radinović, potpredsjednica Odbora SNP Glavnog grada Podgorica, u izjavi za ND Vijesti:

Evropska komisija je, kada je u pitanju oblast ekonomije, u ovogodišnjem Izvještaju o napretku konstatovala da je Crna Gora postigla određeni napredak i da je umjereno spremna kada je u pitanju razvoj funkcionalne tržišne ekonomije. Zbog smanjenja investicija rast ekonomije je usporio u prošloj godini, da bi stanje bilo dodatno pogoršano ove godine nakon nastupanja pandemije korona virusa. Zabilježen je rast izvoza, ali nedovoljan da bi se premostio veliki deficit tekućeg računa.

Jedan od problema na koji je ukazala EK je rastuća nezaposlenost. Naime, od marta mjeseca, kada je nastupila pandemija korona virusa kod nas, broj zaposlenih je u stalnom padu, pa je zabilježeno da je od marta do avgusta broj zaposlenih smanjen za 15.097 lica. Koliko je situacija zabrinjavajuća najbolje pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje prema kojima je na kraju septembra ove godine bilo 43.383 nezaposlenih, dok je prošlog septembra bilo 33.647 nezaposlenih, odnosno 9.736 (4,2 odsto) nezaposlenih manje.

Nedavno je izašao i novi izvještaj Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, u kojem se predviđa smanjenje crnogorske ekonomije za 12,4 odsto u 2021. godini, što je najdublja recesija u posljednjih nekoliko decenija. Svjetska banka konstatuje da je na slabljenje ekonomije u ovoj godini uticao pad u turizmu. Procjenjuje se i rast javnog duga na 93 odsto BDP-a ove godine, na 94 odsto naredne godine i pad na 90 odsto 2022. SB procjenjuje i da će se stopa siromaštva povećati na 20,4 odsto u ovoj godini.

Smatramo da veliki problem crnogorskoj ekonomiji predstavlja odlaganje izgradnje autoputa Bar-Boljare. Podsjećamo da je prva dionica autoputa u Crnoj Gori trebalo da bude završena još u maju 2019. godine, ali je, zbog probijanja roka, potpisan aneks ugovora sa novim rokom do 30. septembra 2020. godine, koji je takođe probijen, a zbog neodgovornosti bivše vlasti prvobitna cijena izgradnje autoputa povećana je za dodatnih 90 miliona dolara.

EK ukazuje i na činjenicu da je postoji veliki broj kompanija sa zamrznutim računima, te da transportne kompanije u državnom vlasništvu nisu kompetitivne i da se njihovi dugovi prebacuju na državu. Naročito je poteniciran slučaj nacionalnog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa, za koji je ponovljeno da mu je data državna pomoć od 155 miliona eura kako bi opstao, a što nije u skladu sa regulativama EU.

Nova Vlada, odmah po formiranju, mora sačiniti jasan plan suočavanja sa nesvakidašnjom ekonomskom krizom koja je paralisala državu i, prije svega, zaustaviti dalji gubitak radnih mjesta. Jedan od prvih koraka mora biti što skorije omogućavanje nastavka izgradnje autoputa jer svaki izgubljeni dan znači nove troškove za crnogorske građane. Potrebno je uraditi sve da bi se zaustavio galopirajući rast javnog duga, koji Crnu Gora stavlja u izuzetno tešku situaciju.

Već sada je neophodno planirati narednu turističku sezonu kako bi se povratio ugled Crnoj Gori, koja je zbog preuranjenog proglašenja za korona fri destinaciju, a potom skliznuća u najteže pogođenu zemlju korona virusom, umnogome izgubila kredibilitet u inostranstvu. Turizam je naša strateška privredna grana, te se mora učiniti sve da naredne godine mnogo spremniji dočekamo početak turističke sezone, naravno u skladu sa svim okolnostima koje nameće pandemija.

Takođe, jedan od koraka ka prevazilaženju teške ekonomske situacije mora biti nastavak sprovođenja plana optimizacije u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, koji prethodna vlast nije odradila kako treba, odnosno nikada nije imala iskrenu namjeru da ovo pitanje dovede do kraja.

Izvor: Vijesti

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.