Категорије
СНП

Saopštenje za javnost Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

NEDOPUSTIVO JE KUPOVATI SADNICE OD PO NEKOLIKO STOTINA EURA ZA POŠUMLJAVANJE PODGORICE

Odbor SNP Glavnog grada Podgorica smatra da je nedopustivo da se u Podgorici kupuje drveće po cijeni od nekoliko stotina eura po sadnici, i to u privatnim rasadnicima. Tako npr. azijski kamfor je plaćan po cijeni od 388 eura po komadu, bonsai po cijeni od 262 eura, a crnika 138 eura po komadu.

Mišljenja smo da se radi o čistom bacanju novca, posebno kada se ima u vidu da opštinsko preduzeće Zelenilo ima sopstveni rasadnik. Bilo bi mnogo svrsishodnije ulagati u gradski rasadnik, koji je prošle godine proizveo svega 636 stasalih sadnica, jer bismo na taj način napravili značajne uštede u bužetu, čiji se deficit mjeri desetinama miliona eura. Nisu potrebna prevelika ulaganja da bi se uvećali kapaciteti ovog rasadnika, a to bi za rezultat imalo da se javne površine u gradu pošumljavaju za mnogo manje novca.

Podsjećamo i da je radi izgradnje kružnog toka u Bloku V posječeno nekoliko platana starih preko četrdeset godina, a da nisu zamijenjeni adekvatnim drvećem koje bi pružalo isti hlad i mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mještanima ovog dijela grada.

Odbor SNP Glavnog grada Podgorica smatra da je u ovim poslovima potrebna puna transparentnost, odnosno da bi plan ozelenjavanja Podgorice trebalo da sadrži sve detalje, kao što su izbor vrsta, predložene veličine sadnica, lokacije, sa čime bi građani morali biti upoznati.

Pozivamo gradsku upravu da ovom pitanju posveti dužnu pažnju kako bi se izbjeglo dalje rasipanje novca građana i kako bismo dobili najljepše moguće zelene površine u našem gradu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.