Категорије
СНП

Nedopustivo da se roditeljima ne omogući plaćeno odsustvo u doba korone

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra nedopustivim to što Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo ekonomije nisu donijeli akt kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok je na snazi bilo odlaganje školske 2020/2021. godine do prvog oktobra.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković utvrdio je da je odlaganje školske godine od strane Ministarstva prosvjete najavljeno sredinom avgusta, ali je to službeno ozvaničeno tek mjesec dana kasnije. Ranijim propisima Ministarstva prosvjete definisano je da će se za vrijeme trajanja prekida vaspitno-obrazovnog rada primjenjivati ranija mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/ hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu. Nažalost, ovog puta roditelji su ostali uskraćeni za to pravo jer je neko u sistemu očigledno zakazao.

Dok je trajao prekid nastave, dakle za period od 1. do 30. septembra 2020. godine, nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu za roditelje/staratelje djece do 11 godina.

Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije bili su u obavezi da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi roditelji/staratelji, hranitelji i samohrani roditelji mogli da iskoriste najavljenu mogućnost. Umjesto toga, oni su dovedeni u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti jer njihovi poslodavci nisu odobrili odsustvo iz razloga nepostojanja važećeg pravnog akta na koji bi se mogli pozvati.

SNP CG smatra da se ovakvo propuštanje donošenja pomenute mjere nije smjelo desiti, te da su zbog toga roditelji i staratelji djece do 11 godina stavljeni u nepovoljan položaj, odnosno bili su prinuđeni da nastave da rade i ostavljaju svoju djecu da se snalaze sama ili da odu na neplaćeno odsustvo. Na još veće probleme u ovom slučaju naišli su roditelji djece sa smetnjama u razvoju i djece sa invaliditetom.

Prebacivanje odgovornosti sa jednog resora na drugi, zbog kojeg građani ispaštaju, ne smije se više dešavati, posebno u doba uznapredovale pandemije korona virusa kada je potrebno pokazati poseban senzibilitet prema roditeljima i djeci i učiniti sve da im se izađe u susret.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.