Категорије
СНП

Razvojnu šansu tražiti u stimulisanju poljoprivrede, kao i malog i srednjeg biznisa

Slađana Kaluđerović, predsjednica Opštinskog odbora SNP Golubovci

👉 Preduslov za investicije jeste stabilnost, a nje nema bez pravne države. Nigdje u svijetu nema snažne ekonomije, bez snažne vladavine prava.

Promjenom vlasti napravili smo prvi korak ka oporavku crnogorske privrede, jer je DPS Crnu Goru tretirala kao svoj feud. Privreda u Crnoj Gori se već duži period nalazi u ozbiljnim problemima, odnosno privredne aktivnosti bile su u padu i prije krize izazvane korona virusom.

Za prva tri mjeseca ove godine, izvoz je bio manji 5,6%, dok je industrijska proizvodnja zabilježila pad od 7,3%. Sa koronom, svi ovi podaci postaju mnogo gori. Ukupna spoljno-trgovinska razmjena Crne Gore za period januar – jun ove godine bilježi pad od 15,8% u odnosu na isti period prosle godine. Dok je u istom periodu izvoz bio manji za 12,6%.

Crna Gora, suštinski, nema investicija u sektor proizvodnje, već se sve svelo na sektor usluga, koji je pokazao svoju ranjivost tokom ove pandemije.

Svjedoci smo da je godinama u Crnoj Gori od „ekonomskih stručnjaka“ bliskih prethodnoj vlasti, razvijana teza kako treba da se oslanjamo isključivo na usluge, jer je to navodno budućnost, a da je domaća proizvodnja od sekundarne važnosti.
Međutim, dogodila se korona i stvari postavila na svoje mjesto, odnosno pokazala da se crnogorska ekonomija ne smije dominantno bazirati na uslugama, što nam potvrđuju i konkretni podaci.

Razvojnu šansu treba, prije svega, tražiti u stimulisanju domaće proizvodnje. Neophodno je davati podsticaj razvoju poljoprivrede, ali i malog i srednjeg biznisa, kako bi se održali, posebno u ovom teškom periodu pandemije. Prethodna vlast je radila sve suprotno. Pustila je manje privrednike da se sami snalaze, pa je jedan dio zatvarao poslovnice, drugi su bili prinuđeni da otpuste određeni dio radnika, dok su se neki trudili da se održe makar na pozitivnoj nuli. U svemu tome izgubili su naši građani – kako vlasnici, tako i njihovi zaposleni.

Rezultat su otkazi radnicima, dok su oni koji su zadržali posao prinuđeni na rad za manje plate i često bez odmora kako bi sačuvali izvor prihoda. Za razliku od manjih privrednika, kompanije, koje imaju snagu da iznesu ovu krizu, dobijale su značajnu i izdašnu podršku od države.

Zadatak nove vlasti jeste da se takvoj praksi stane na put. Crna Gora mora biti pravna, solidarna i pravedna država, koja će brinuti o svim svojim građanima, a ne samo o malom broju privilegovanih što je do sada bio slučaj.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.