Категорије
Актуелно

Писонеро: Слободно самоизјашњавање о језику и нацији на попису

Наглашава да се Црна Гора охрабрује да у том погледу слиједи Препоруке конференције европских статистичара за пописе становништва и станова

Све националне одлуке о прикупљању података о осјетљивим и необавезујућим пописним темама, попут етничке припадности, религије и језика, требало би да се заснивају на инклузивним јавним консултацијама и принципу слободног самоизјашњавања, поручили су из Европске уније.

На питање ТВЦГ поводом предстојећег пописа становништва у Црној Гори, из ЕУ су истакли да законодавство ЕУ о попису не укључује етничку припадност, религију и језик као основне теме пописа, преноси ЦдМ.

“Све националне одлуке о прикупљању података о овим осјетљивим и необавезујућим пописним темама требало би да се заснивају на инклузивним јавним консултацијама и принципу слободног самоизјашњавања”, саопштила је за Јавни сервис портпаролка Европске комсије (ЕК) Ана Писонеро Хернандез.

Наглашава да се Црна Гора охрабрује да у том погледу слиједи Препоруке конференције европских статистичара за пописе становништва и станова.

“Наше препоруке и налази из поглавља 18 (статистика) у Извјештају за Црну Гору за 2020. у вези са припремама за попис и даље остају на снази, укључујуц́и и оне о потреби да се знатно ојачају људски и финансијски ресурси државног Завода за статистику (Монстат) и у вези са Адресним регистром”, нагласили су у Комисији.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.