Категорије
СНП

Ђуровић: Херцег Нови ће имати јаку подршку из парламента Црне Горе

Херцег Новом, који је као опозициони град у односу на бившу државну власт био запостављен, треба посветити више пажње како би идеје и пројекти који чекају,били реализовани, казала је Данијела Ђуровић, посланица у Скупштини Црне Горе, предсједница ОО СНП и потпредсједница СНП Црне Горе. За РТХН истиче да су пред новом Владом бројни изазови али основни и први задатак биће изнаћи начин да Црну Гору извуку из тешке економске кризе, фискална и децентрализација простора те системска реорганизација ЈП Морско добро.

-Херцег Нови јесте био запостављен од државне власти. Многе инвестиције су реализоване у другим општинама, долазиле су на ред прије него интереси Новљана. Можемо то да процјењујемо и са друге стране, посебно ако гледамо период интезивне изградње, односно станоградње. Херцег Нови је остао аутентичан, што може бити и добра ствар јер је као такав добар ресурс и основ за квалитетан даљи развој. Дефинитивно има доста простора за напредак. Морамо се још мало потрудити да уљепшамо град, а идеја има само их треба подржати. Оно што утиче на развој града је другачији однос државних органа према локалним самоуправама. С обзиром на чињеницу да је Херцег Нови био опозициони град у односу на државну власт, сматрам да ће се сада, из новог угла, више пажње посветити нашем граду и надам се, многе ствари реализовати управо јер ће бити оних који су заступљени у Скупштини али ће бити и више оних који су у извршној власти, очекујемо да ће подржати Херцег Нови.

Избори 30. августа донијели су велике изазове и очекивања народа Црне Горе. Новој Влади је, каже Ђуровић, први и основни задатак извести Црну Гору из јако лоше економске ситуације, гдје је јавни дуг скоро 100% БДП-а. Подједнако је важна и децентрализација.

-У Црној Гори је, иако декларативно подржава децентрализацију, у пракси потпуно супротно, а једно од најважнијих питања је располагање ресурсима, посебно када је ријеч о простору, односно враћање локалним управама управљање простором. У овом сегменту првенствено мислим да се локално становништво пита по планирању простора, што је сада нажалост изузето задњим законским рјешењима. Затим фискална децентрализација и враћање изворних прихода локалним самоуправама гдје ће оне имати средства у далеко већим износима него што је то сада, а које ће улагати у своје пројекте. Најчешће су то пројекти инфраструктуре који чине окосницу развоја, али ту су и пројекти ревитализације културног наслијеђа којим је Херцег Нови изузетно богат. Веома је важна и системска трансформација ЈП Морско добро и у великом дијелу враћање надлежности локалним самоуправама. Посебно смо осјетљиви на ово питање да неко други располаже простором, одлучује и у крајњој линији убира средства која јако тешко враћа граду којем, са друге стране,  треба доста финансијске подршке како би све лијепе идеје биле реализоване. То су акценти које сам помињала и током кампање и радићу на томе да будем доследна и да се реализују у току мандата у Скупштини Црне Горе, казала је Ђуровић.

Како је казала Влада ће подржавати производну дјелатност, њен развој и оживљавање као и опоравак услужне дјелатности односно туризма.

Херцег Нови ће свакако имати јаку подршку у парламенту гдје су уз Данијелу Ђуровић и њене колегинице из локалног парламента Симонида Кордић и Тамара др Вујовић.

-Сада је више представника из Херцег Новог у црногорском парламенту. Херцег Нови је и раније имао своје представнике, колеге су некада биле гласне али има и оних који то нису били. Остаје да се види, сада је лако причати, на почетку смо мандата и колегинице и ја имамо велику обавезу и одговорност да се глас Херцег Новог чује у парламенту, али не само то већ и да се идеје и потребе укључе у званична законска документа и да добијемо адекватне резултате.

У ХЕРЦЕГ НОВСКОЈ УПРАВИ ЗАСТУПЉЕНО ЈЕ 60% ЖЕНА

Херцег Нови је један од ријетких свјетлих примјера са толиким бројем жена на мјестима одлучивања.

-Свакако то прати квалитет жена које су на позицијама. Не желим да се то схвата, а често је тако, да жене представљају квоту, а за мушкарци се подразумијева да се баве тим послом, па се женама скала квалитета више провјерава. Жене су у потпуности равноправне и све функције могу квалитетно да обављају. Мислим да је све то у зависности од особе, личних афинитета, посвећености и професионалности, без обзира на пол. Сматрам да жене требају да буду међусобно солидарне и јаке. Идеја је и сада у парламенту оживјети причу око женске посланичке групе, што одавно постоји као могућност али ваљда су појединачни партијски интереси жена посланица до сада били пресудни па то није реализовано. Надам се да ће сада бити могућности за то и да ће постојати солидарност посланица у парламенту како би дали допринос одређеним питањима као што су родна равноправност, учешће жена, теме које жене могу сагледати из другог угла и слично…

Законска регулатива предвиђа да на посланичким листама буде макар 30% мање заступљеног пола, што је позитивна дискриминација и обавезујућа квота, али то не значи да ће тако заиста и бити у парламенту према броју освојених мандата, објашњава Ђуровић.

-Тај проценат буде нешто нижи. Могу да се похвалим да Одборнички клуб СНП од пет чланова има двије посланице, колегиница Мира Пауновић и ја, што чини 40% и позитиван је примјер а надамо се да ће бити још, казала је Ђуровић.

Izvor: https://www.rthn.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.