Категорије
Култура

Додијељена награда матице српске „Бескрајни плави круг”

Награда „Бескрајни плави круг” Матице српске, за 2020. годину, једногласно је додијељена Драгану Стојановићу за роман „Тамна паучина” (Дом културе Студентски град, Београд, 2020). Ову одлуку донио је жири у саставу Александар Јовановић (предсједник), Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.
„У награђеном роману прати се судбина главног јунака и његове породице од прољећа 1914. до 10. априла 1941. године. У приповједном току, кроз неку врсту унутарњег монолога, укрштају се слике друштвеног и политичког живота српске престонице, ликови и судбине жена, испитивање дјеловања зла и добра у метежном времену, а све је снажно осјенчено отвореном или прикривеном књижевном и културном подлогом. Стојановићева књига има сложену структуру, чему доприносе и лајтмотиви, којима се отварају питања о историји и сугерише вјера у умјетност”, стоји, између осталог, у образложењу жирија.
У ужем избору су били и романи: „Избледеле душе” Младена Јаковљевића (Академска књига, Нови Сад, 2019), „Велелепота секунде: роман са акростихом” Ненада Гугла (Бит издаваштво, Чачак, 2020) и „Слобода говора” Владана Матијевића (Лагуна, Београд, 2020).
Награда се додјељује за роман на српском језику који је објављен између 1. новембра 2019. и 1. новембра 2020. године, у спомен на Милоша Црњанског и његово дјело, а у жељи да награђивањем књижевних дјела објављених на српском књижевном простору дају подстрека развоју наше књижевности.
Драган Стоjановић (13.4.1945, Београд), дугогодишњи je професор Опште књижевности и теориjе књижевности у Београду, дипломирао jе на Правном и на Филолошком факултету. Од 2014. jе професор емеритус Београдског универзитета. Пише, поред огледа и студиjа, пјесме, есеjе, приповијетке, романе и новеле. Претходна збирка новела (2019), у издању ДКСГ, овјенчана jе Андрићевом наградом.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares