Категорије
Актуелно

Скупштина изгласала: Посланици Владу бирају онлајн

Црногорски парламент усвојио је данас измјене Пословника, којима је предвиђено да посланик којем је, због ванредне ситуације изазване епидемијом ковид – 19, ограничена слобода кретања, може гласати на сједницама Скупштине и њених радних тијела на даљину (он-лајн). За је гласало 49, један је био против

Црногорски парламент усвојио је данас измјене Пословника, којима је предвиђено да посланик којем је, због ванредне ситуације изазване епидемијом ковид – 19, ограничена слобода кретања, може гласати на сједницама Скупштине и њених радних тијела на даљину (он-лајн). За је гласало 49, један је био против.

Допуне Пословника предложили су предсједници свих посланичких клубова.

Тај начин гласања први пут ће се примијенити на сједници парламента 2. децембра, када ће мандатар Здравко Кривокапић образложити програм и персонални састав нове владе.

Допуне Пословника подржали су Славен Радуновић, Борис Богдановић, Бранко Радуловић, Драган Ивановић, Милош Конатар, Данијел Живковић, Иван Брајовић, Ервин Ибрахимовић и Рашко Коњевић.

Шеф посланичког клуба Демократа Борис Богдановић казао је да су измјене Пословника предложене због пандемије, којима се омогућује посланицима да електронски гласају. Како је рекао тај начин гласања уведен је и у Европском парламенту.

Показало се као и много пута до сада у црногорској историји, да када је најтеже можемо пронаћи компромис. Предлог одлуке потписали су сви шефови клубова посланика и парламентарне већине и опозиције”, додао је Богдановић.

Шеф посланичког клуба Демократске партије социјалиста Данијел Живковић, казао је да се његова странка као опозиција од почетка рада новог сазива понашала конструктивно. Он је тражио и да сви посланици носе маске, а то је затражио и предсједник Скупштине Алекса Бечић.

Сматрамо да оним што сада чинимо уграђујемо још један стуб у демократском друштву. Као много пута до сада трасирамо пут новим моделима понашања. Мислим да је ово демократски искорак. Нијесмо нашим поступцима успоравали ништа, да смо имали макар трећину такве конструкивности од опозиције у претходном сазиву данас би живјели у бољем друштву”, истакао је Живковић.

На почетку сједнице оставке на мјесто посланика поднијели су Милутин Симовић и Ник Ђељошај.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.