Категорије
СНП

“У ЧЕТИРИ ОКА”: ГОШЋА ДАНИЈЕЛА ЂУРОВИЋ ПОСЛАНИЦА У СКУПШТИНИ ЦГ

У Општини Херцег Нови од нове владе  имају  значајна очекивања што се тиче рјешавања актуелних питања, инфраструктуре и развојних пројеката,  које су према мишљењима многих, у протеклом периоду државни органи били  запоставили.

Како је у емисији У ЧЕТИРИ ОКА казала потпредсједница Социјалистичке народне партије и посланица у Скупштини Црне Горе Данијела Ђуровић, очекује да ће се глас Херцег Новог јасно чује у парламенту  и да ће нова влада имати квалитетнији и правичнији однос према свим локалним самоуправама. Окосница рада владе, требало би да буде нулта толеранција према корупцији што је мандатар поентирао, као једну од најважних ствари. Херцег Нови има јако велики број отворених питања, сматра Ђуровић:   

  – Град је у највећем дијелу економски девастиран са ужасним приватизацијама. Једну у првих ствари у економском дијелу јесте преиспитивање свих тих приватизација и тражење правих рјешења. То траје деценијама и биће ту много посла, указала је она.

Све је у претходном периоду било централизовано, уклључујући просторно планирање.Некада су локалне самоуправе само покретале процедуру израде просторних и урбанистичких планова, о чему  је министарство имало контролну улогу док није дошло до централизације:Морали смо да питамо Подгорицу како би уредили простор у Општини:

 – На то се надовезала прича о Морском добру и испало је да смо подстанари у сопственој кући. И то је оно што очекујемо од  нове Владе да се темељно промјени, уз акценат на питању реструктуирање и нове улоге или потпуног гашења Јавног предузећа за управљање Морским добром, казала је Данијела Ђуровић.

Ријеч је о реформи и реструктуирању системских промјена предузећа, односно принципа управљања морским добром:

– У питању је измјена великог броја закона од утврђивању обалне линије,појаса морског добра, које не може да буде како одговара понеком инвеситору, што је зависило од политичке припадности одређеној партији да има приоритет у инвестицијама. Адекватан инстумент дјеловања нове власти биће и преиспитивање концесија, као што је трајектно предузеће, којима је омогућен монополски положај, а што је апсолутно неприхватљиво да буде нешто што припада друштву која баштини европске вриједности. То би требало да буде инструмент који утврђује  одговорност за обављање  дјелатности  и укидање тог монопола, казала је Ђуровић.

Емисију водила Нина Алорић.

Izvor: https://www.rthn.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.