Категорије
Актуелно

Шћекић позвао Тужилаштво и државне органе да реагују: Заштити раднике и испитати пословање фирме „Симон Војаж“

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић је, поводом ситуације у којој су се нашли радници фирме „Симон Војаж“ из Берана који штрајкују због тога што им је посљедња зарада исплаћена у јуну 2018. године, позвао Тужилаштво, Пореску управу, Центар безбједности Беране и инспекцију рада да испитају пословање и евентуалне злоупотребе у овој фирми и разријеше компликовану ситуацију у којој су се нашли радници.

35 радника штрајкују дуже од пет мјесеци и траже своје зараде, али државне институције бивше власти нису предузеле никакве кораке ка разрјешавању компликоване ситуације у којој се налази компанија“ Симон Војаж“. Позивам Тужилаштво и остале институције да одлучно реагују и стану на пут овој ситуацији, у којој по ко зна који пут гледамо обесправљене раднике како трагају за правдом и траже своја права„, казао је предсједник Шћекић, након данашњег састанка са радницима у згради Општине Беране.

Подсјетимо, државне институције које су биле под контролом бивше власти у минулом периоду нису предузеле никакве кораке ка разрјешавању компликоване ситуације у којој се налази ова компанија.

Радницима се дугују плате за више од двије године, као и празничне дневнице и прековремени сати, а није им повезан ни радни стаж.

Највеће аутопревозно предузеће на сјеверу државе налази се у потпуном колапсу, а аутобуска станица у Беранама практично није у функцији.

Предузеће „Симон војаж“ наследник је компаније Југопревоз, односно још познатијег Иванград превоза из времена екс Југославије.

Крајем 2004. године, након периода кризе, из стечаја је продато мјешовитом предузећу „Симон Војаж“, регистрованом годину раније, које је одржавало линију Подгорица – Луксембург.

На лицитацији су се појавили тада Мехмед Адровић и држављанин Луксембурга Симон Бернард.

Основно државно тужилаштво у Беранама покренуло је извиђај против, предсједника СО Петњица и функционера Демократске партије социјалиста Мехмеда Меше Адровића, по кривичној пријави коју је поднио држављанин Луксембурга Симон Бернард посредством адвоката у Црној Гори.

То је потврдио тужилац и портпарол тог тужилаштва Марко Бојовић, који је казао да се ради на прикупљању доказа.

Бернард преко свог адвоката наводи да је заједно са Мехмедом Адровићем 2004. године основао ДОО “Симон Воjaж” у којем је био суоснивач и извршни директор, а Адровић суоснивач, о чему постоји податак у Централном регистру привредних субјеката.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.