Категорије
Друштво

Vladika Joanikije poručio Đukanoviću: Sačuvaćemo srpstvo u Crnoj Gori i nećemo dozvoliti čovjeku koji se enormno obogatio na račun naroda da istrijebi Srbe!

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije kazao je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “pogrešno razumio da je osnivanje Episkopskog savjeta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori”.

Joanikije je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorkse naveo i da je Đukanović “nije shvatio da je prva dužnost tog Savjeta čuvanje jedinstva Srpske Pravoslavne Crkve”.

On je reagovao na intervju Đukanovića agenciji Beti, u kojem je predsjednik Crne Gore, između ostalog, rekao da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da “ta ideja na startu nije bila odbačena”

“Budući da je blaženopočivši Mitropolit predložio osnivanje pomenutog Savjeta, on je i tim potezom kao i ukupnim arhipastirskim djelovanjem dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije. Nikad, i ni u jednoj prilici”, naveo je Joanikije.

Dodao je da je “kobna bila greška Đukanovića što je povjerovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio Mitropolit Amfilohije”.

“Bezuspješno je i sa nekom vrstom opsjednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao. Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu. Đukanoviću ostavi već jednom Mitropolita na miru”, kazao je Joanikije.

On je naveo i da Đukanović, “za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da provjerava kako je Crkva sticala imovinu za posljednjih osam vjekova”.

“Principijelno, nema što. Svi su jednaki pred zakonom osim predsjednika. Milo takođe kaže da je on htio da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podjela. On koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i dijelio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, vjerujem da ih je htio “izmiriti”, ali tako da Srba nestane. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je, naprotiv, svoju dušu i cijelo svoje srce založio da sav od Boga povjereni mu narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podjela, brozomore i ostalih pošasti. Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savjesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok”, navodi episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.