Категорије
Друштво

У Херцег Новом откривени спомен обиљежје Зуку Џумхуру и обновљена спомен плоча краљу Твртку: За славу и сјећање на великане историје и културеc

????????????????????????????????????

Спомен обиљежје у част писца, сликара и карикатуристе Зулфикара Зука Џумхура и обновљена спомен плоча оснивачу града, краљу Твртку И Котроманићу откривене су данас у Херцег Новом

Спомен обиљежја поставила је Општина Херцег Нови, а свечано су их открили амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори, Бранимир Јукић и предсједник Општине, Стеван Катић.

Плоча са медаљонским ликом Зука Џумхура постављена је на објекту у Старом граду, у близини градске пијаце и кафане ”Херцеговина” у којој су Новљани често сретали умјетника са чувеним приповједачким даром.

”Данас, 100 година од Зуковог рођења, коначно откривамо спомен обиљежје у част овог свестраног умјетника, које подсјећа и поручује да су Зуко и Херцег Нови једно другоме припадали. Изузетна ми је част и велико задовољство што и на овај начин потврђујемо да Зуко и даље живи у срцима, сјећањима и причама његовог ”града пјесника и давних јунака”, казао је Катић.

Он је подсјетио да је овај мајстор цртачког приказивања и писменог казивања, учењак и боем, ходољубац и грађанин цијелог свијета живио у Херцег Новом 20 година и из њега се прије три деценије преселио у легенду.

”Баш у Новом сусрело се све оно за чиме је трагао овај свестрани умјетник и освједочени хедониста – инспиративни предјели, разнолики укуси и људи различитих погледа на свијет, који цијене бесједу”, рекао је предсједник Општине.

Говорећи о значају који је Џумхур имао за Херцег Нови, Катић је истакао да су ”захваљујући овом умјетнику живог духа и непоновљивог приповједачког талента, остали записи који су слика прошлости, али и душе нашег града, коју је Зуко препознао.”

Ријечи захвалности предсједник Општине је упутио интелектуалцима који су иницирали постављање спомен обиљежја, Секретаријату за културу и образовање, вајару Николи Косићу, архитекти Срђану Марловићу и свима осталима који су допринијели да Херцег Нови добије спомен плочу у Зукову част.

”Приликом откривања спомен обиљежја Алекси Шантићу на Белависти, Џумхур је казао да је дивно што ће грађане и њихове госте, бар некада када шетају, предводити пјесници.  Од данас, и сам Зуко је међу њима, са којима је друговао: Андрићем, Костићем, Ћопићем, Раичковићем, Лалићем. Дух легенде југословенске умјетности, његови цртежи и ријечи живјеће међу нама у вјечном новском камену и свакога дана нас подсјећати на једно више осјећање живота и свијета.

Хвала Зуку што је у наш град дошао на неколико дана, а остао двије деценије. Хвала му на титули ”Херцег међу градовима”. Хвала му за богатство слика и ријечи блиских људима, које ће и пред будућим генерацијама добро и живо откривати и освјетљавати Херцег Нови и његову душу”, закључио је Катић.

Амбасадор Јукић се захвалио Херцег Новом на подизању плоче Зуку Џумхуру. Казао је да је умјетник по био рођењу Коњичанин, а по опредијељењу Новљанин.

”Он то није доказао само својим карикатурама, својим ходољубљима, својим путописима, већ и самим менталитетом и начином како је приказивао живот, и заиста – вриједностима које је заступао. Мени је заиста драго да Херцег Нови дијели те вриједности. Зуко Џумхур је човјек који спаја, који је регионална појава и заиста ми је драго да у овим временима обраћамо пажњу на ствари које нас спајају”, поручио је Јукић.

Посебна захвалност упућена је породици Зука Џумхура, његовој кчерки Донизади, која је имала жељу да присуствује откивању спомен обиљежја, али је због епидемиолошке ситуације била условљена да ипак не допутује у Херцег Нови.

Иницијативу да Зуку Џумхуру буде постављено спомен обиљежје у граду који је волио покренула је група Новљана, 14 херцегновских интелектуалаца, књижевника, новинара, сликара, међу којима је и академски сликар Војо Станић. Секретаријат за културу и  образовање и Општина Херцег Нови спровели су потребне законске процедуре и успјешно реализовали ту идеју.

Медаљон са Зуковим ликом дјело је Новљанина, академског вајара Николе Никше Косића, док је пројекат постављања плоче био задужен још један Новљанин, архитекта и конзерватор, Срђан Марловић.

Обновљена спомен плоча оснивачу града, краљу Твртку I Котроманићу

Церемонија је настављена подно Сахат куле, гдје су Јукић и Катић открили обновљену спомен плочу краљу Твртку И Котроманићу, који је утемељио Херцег Нови прије више од шест вијекова.

Спомен плоча у част оснивача града првобитно је постављена поводом 600 година од оснивања, још 1982. године. Прије око двије године плоча се одломила и пала, због чега је Општина Херцег Нови кренула у њено обнављање и она од данас поново свједочи о историји Новог, у пролазу испод тврђаве која је симбол града.

На плочи су уклесани лик краља Твртка И и текст из оригиналне повеље о оснивању града, која се чува у дубровачком архиву. Откривању плоче претходио је перформанс, у оквиру којег је краљ Твртко И на капији града, праћен витезовима, прочитао цитат из повеље о оснивању града.

Откривању два спомен обиљежја присуствовали су и конзул Републике Србије у Херцег Новом, Зоран Дојчиновић, посланице државне Скупштине из Херцег Новог, Данијела Ђуровић и Тамара Вујовић и челници Општине Херцег Нови.

Церемонију откривања спомен обиљежја Зуку Џумхуру употпунио је звук флауте, захваљујући наступу Иване Петковић, професорице у Музичкој школи Херцег Нови. У програму откривања обновљене спомен плоче краљу Твртку И учествовали су Градска музика Херцег Нови и ”Витезови Светог Стефана”.

Јукић: Херцег Нови примјер међуградске сарадње

Откривању спомен обиљежја претходио је састанак амбасадора Јукића и челника Општине, у Кабинету предсједника. У фокусу разговора били су туризам и добра сарадња Херцег Новог са побратимским градовима и општинама у Босни и Херцеговини.

Јукић је истакао да је Херцег Нови град који може бити примјер за обје државе, на који начин локална заједница може остварити сарадњу са својим побратимским градовима.

Осврћући се на актуелну ситуацију узроковану пандемијом вируса корона, Јукић је казао да му је драго што је Херцег Нови, као традиционална туристичка дестинација за држављане Босне и Херцеговине, одржао тај имиџ упркос кризи.

”Херцег Нови је бренд туристичко име у Босни и Херцеговини, не само због мора, већ и због културне понуде. Ја само могу подржати инцијативе које ради локална заједница у Херцег Новом”, поручио је Јукић након састанка.

Предсједник Катић је казао да је током пријема најављено отварање заједничког граничног прелаза на Ситници у наредних неколико мјесеци, што је договорено на државном нивоу.

Он је посебно похвалио успјешну сарадњу са босанскохерцеговачким градовима када су у питању реализације прекограничних пројеката који се финансирају из европских фондова. Како је рекао, Херцег Нови ће наставити да буде поуздан партнер побратимским и пријатељским градовима, на обострану добробит и задовољство.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.