Категорије
Друштво

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić najavio da će uslijediti revitalizacija prostora na kom se nalazi srušena sportska sala

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić poručio je da će se na mjestu porušene dvorane pod Jasikovcem graditi nova moderna sportska hala prilagođena osobama sa invaliditetom. On je kazao da je to još jedan u nizu projekata čija će realizacija doprinijeti da Berane postane sportsko -rekreativni centar na sjeveru Crne Gore.

Ono što planiramo u budućem periodu jeste upravo sportsko-rekreativni turizam. U našim budućim planovima jeste da rekonstruišemo porušenu halu sportova, da je prilagodimo licima sa invaliditetom, kako bi mogli u toj hali da obavljaju određene sportske aktivnosti, a i da organizujemo takmičenja na širem, međunarodnom nivou. U okviru toga nastojimo da Medicinski centar u Beranama dobije ulogu regionalnog.Na taj način bismo zaokružili ciklus koji se tiče sportsko-medicinskih sadržaja, čime bismo imali jednu ozbiljnu ponudu ne samo na nivou Crne Gore, već i na međunarodnom nivou- kazao je Šćekić.

Stara hala pod Jasikovcem, podignuta osamdesetih godina prošlog vijeka, urušila se pod teretom velikog snijega 2012. godine. Iz lokalne uprave odmah nakon rušenja najavljivano da će ubrzo doći do sanacije pomenutog objekta. Umjesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti brojnih kradljivaca koji su do sada sa nje odnijeli na stotine kvadrata bakarnog krova i metalnih elemenata, kao i različite dijelove raspoloživog inventara. Tako danas ovaj nekadašnji hram sporta odaje sliku koja nije svojstvena urbanim sredinama.Sanacija dvorane nije izvršena iako je prije tri godine iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova u Beranama. Tada je rečeno da projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu, kao i dodatne prostore koji će služiti u sportske, kulturne i turističke svrhe.

Iz lokalne uprave navode da prethodna Vlada nije preduzela ništa da ispuni data obećanja po pitanju revitalizacije prostora na kom se nalazila stara dvorana.

-Predstavnici lokalne uprave su po pitanju uređenja prostora stare sportske dvorane još 2017. godine ostvarili kontakt sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja. Tada je rečeno da će pomenuto ministarstvo raspisati konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova u Beranama. No, po tom pitanju nije urađeno ništa, pod izgovorom da za te namjene nijesu obezbijeđena sredstva. Zato se sada, došlo na ideju da se na tom mjestu gradi dvorana prilagođena osobama sa invaliditetom u nadi da će ta inicijativa biti pretočena u djelo – kazao je Vladimir Đaković, menadžer Opštine Berane.

Rekonstruišu zapadnu tribinu stadiona
U Beranama je u međuvremenu izgrađena nova savremena sportska hala na lokaciji kraj fudbalskog stadiona na kom je renovirana istočna tribina. Već naredne godine počinje rekonstrukcija zapadne tribine, čime će, kako tvrdi Šćekić, biti upotpunjena sportska infrastruktura u Beranama i stvoreni najbolji uslovi za treninge kako za kolektivne, tako i za individualne sportove. On je kazao da će, po planu, rekonstrukcija zapadne tribine iziskivati finansijska izdvajanja od preko milion eura i da će se projekat realizovati u partnerskom odnosu Fudbalskog saveza Crne Gore i Opštine Berane.

– Završena je izrada projektne dokumentacije i očekujemo da dobijemo revidovan projekat narednih dana. Nakon toga, početkom naredne godine, krećemo u raspisivanje tendera za prvu fazu radova na rekonstrukciji zapadne tribine Gradskog stadiona – naglasio je Šćekić.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.